Фінляндія закликає виключити Росію з Ради Безпеки ООН

"У жодної держави не має бути права вето в Раді Безпеки ООН", – переконаний президент Фінляндії
Фото: EPA

У жодної країни – члена Ради Безпеки ООН не має бути права вето, і будь-якого її члена, котрий бере участь у незаконній війні, як Росія в Україні, мають виключити з організації. Про це 18 вересня в інтерв'ю Reuters заявив президент Фінляндії Александер Стубб.

Стубб, який відповідає за зовнішню політику Фінляндії, заявив, що приєднає свій голос до закликів щодо реформ наступного тижня в Нью-Йорку на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, де обговорять склад Ради Безпеки всесвітньої організації.

Президент Фінляндії запропонував збільшити кількість постійних членів Радбезу ООН із чинних п'яти до 10, додавши ще одного від Латинської Америки, двох від Африки і двох від Азії.

Зазначають, що будь-які зміни у членстві Ради Безпеки ООН мають схвалити дві третини Генеральної Асамблеї, включно з п'ятьма країнами, які мають право вето.

Зокрема, президент Фінляндії закликав країни Заходу скасувати обмеження на використання Україною далекобійної зброї по території Росії.

"Нам потрібно відпустити цю руку й дозволити Україні робити те, що з нею робить Росія", – сказав Стубб.

Президент Фінляндії також не повірив погрозам нелегітимного президента Росії Володимира Путіна щодо ядерної ескалації.

"Минулого разу, коли ми бачили, як Путін використовував агресивну мову щодо ядерної зброї, Глобальний Південь і Китай, по суті, сказали йому зупинитися", – зазначив президент Фінляндії.

Контекст:

Фінляндія послідовно підтримує Україну у війні проти російських окупантів, зокрема бере участь у навчанні українських військовослужбовців.

У квітні президент України Володимир Зеленський і президент Фінляндії Александер Стубб підписали двосторонню безпекову угоду, яка передбачає довгострокову підтримку з боку Гельсінкі й поглиблення співпраці між двома країнами.