Фінляндія готує заборону на операції з нерухомістю для країни-агресора

Загроза для безпеки й інфраструктури Фінляндії з боку РФ зросла, вважають у міноборони
Фото: laevapiletid.ee

Уряд Фінляндії має намір зробити жорсткішими умови угод із нерухомістю через загрозу безпеці країни. Про це 2 вересня повідомив сайт фінського міністерства оборони.

Робоча група, яку створив міністр оборони Антті Кайкконен, до кінця року надасть законопроєкт щодо цього питання, ідеться в повідомленні.

Пропонують не видавати дозволу на купівлю нерухомості особам, чия країна громадянства, на думку Європейського союзу, порушує територіальну цілісність, суверенітет і незалежність іншої країни або чия країна громадянства може становити загрозу національній безпеці Фінляндії.

Майбутню заборону також поширять на організації, які мають юридичну адресу на території такої країни або у власності чи під впливом громадян або організацій такої країни.

Країни-агресора Росії, котра підходить під цей опис, як мету заборони прямо не називають.

"Протягом останніх років західні країни постійно бачать приклади дедалі обурливіших засобів, які використовують для дестабілізації наших суспільств. Фінляндія має подбати про те, щоб не залишити жодного вікна вразливості відкритим для ворожих суб'єктів", – цитує сайт Кайкконена.

У міноборони зазначають, що внаслідок агресії РФ проти України і членства Фінляндії в НАТО зросла загроза розвідки й впливу на критично важливу інфраструктуру Фінляндії як у фізичному, так і в кіберсередовищі.

Мета запропонованих положень – запобігти іноземному володінню нерухомістю, котру можуть використати проти фінської економіки, інфраструктури, бізнесу й безпеки постачання, а також проти самовизначення Фінляндії та її здатності гарантувати безпеку свого населення, заявляють в оборонному відомстві.

Контекст:

У Фінляндії останнім часом почастішали випадки зламу водонапорних веж і водоочисних станцій. В організації диверсій підозрюють Росію.

Також диверсії відбуваються у Франції, де зараз проводять Олімпійські ігри. Уранці 26 липня, у день відкриття Олімпіади, у Франції сталася низка диверсій на залізничних об'єктах. Міністр транспорту Патріс Вергріт заявив про скасування "значної кількості поїздів", загалом від транспортного колапсу могло постраждати 800 тис. мандрівників.

Також повідомляли, що в ніч на 29 липня зловмисники пошкодили обладнання оператора зв'язку на території шести департаментів Франції. У ніч на 30 липня в дев'яти департаментах Франції невідомі перерізали волоконно-оптичні кабелі, які забезпечують широкосмугові послуги інтернету по всій країні.