"Людина ненавидить мене за мою позицію щодо України". Фіцо заявив про нову спробу замаху на нього

Фіцо стверджує, що йому нібито загрожував другий замах. У поліції лише підтвердили факт затримання чоловіка зі зброєю
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що на нього вдруге нібито намагалися скоїти замах. За його словами, це сталося через його позицію щодо України. Про це 27 жовтня глава словацького уряду розповів в інтерв'ю Standard.

Фіцо стверджує, що інцидент стався 6 жовтня в місті Дукля, куди він їздив із нагоди святкування річниці Карпатсько-Дуклінської операції у Другій світовій війні.

На заході були кілька членів уряду й депутатів парламенту, зокрема президент Петер Пеллегріні й сам Фіцо.

"Було затримано людину, яка ненавидить мене за мою позицію щодо України. Чоловік був зі зброєю, на щастя, він не потрапив у зону, де були ми, політики, а пішов туди, де був натовп. Там він пройшов через рамку металошукача. У нього був заряджений пістолет", – розповів словацький прем'єр.

Прессекретарка місцевої поліції Яна Лігдаєва в коментарі Postoj підтвердила затримання чоловіка зі зброєю в Дуклі. Вона сказала, що цей чоловік має ліцензію на вогнепальну зброю, але із собою він не мав потрібних документів. Чоловіка не пропустили на захід, а після "вжиття необхідних заходів" відпустили. Водночас Лігдаєва нічого не говорила про те, що чоловік готував замах на Фіцо.

В інтерв'ю політик також згадав замах, який стався у травні в місті Гандлова, наголосивши, що тоді йому дуже пощастило. 

За словами Фіцо, рішення нападника Юрая Цинтули про замах у Гандлові не було імпульсивним.

"Тричі він приходив на публічні збори, де був і я. Тричі він приходив туди зі зброєю", – зазначив він.

Контекст:

15 травня у Фіцо стріляли у словацькому місті Гандлова, коли політик вийшов до місцевих жителів після виїзного засідання кабінету міністрів. У момент нападу один із присутніх крикнув: "Робо, іди сюди!" – після чого пролунало до п'яти пострілів і політик упав, повідомляли ЗМІ. Фіцо прооперували. 5 липня вперше після замаху він з'явився на публіці.

Словацькі ЗМІ писали, що замах скоїв 71-річний поет і активіст Юрай Цинтула. За даними МВС Словаччини, чоловік діяв через незгоду з урядом щодо низки питань, зокрема через припинення військової допомоги Україні.