Франція очолила Раду Європейського союзу

До Франції країною – головою Ради ЄС була Словенія

Фото: EPA

Із 1 січня Франція головуватиме у Раді Європейського союзу протягом шести місяців. Про це повідомляють на сайті головування Франції у Раді ЄС.

Франція відповідатиме за організацію засідань Ради Євросоюзу, сприяння співпраці між державами-членами та регулювання відносин ЄС із Єврокомісією та парламентом.

Зазначають, що головування Франції у Раді ЄС сприятиме досягненню компромісів і рішень, які служать громадянам Євросоюзу у кількох важливих сферах, зокрема в екології, цифровізації та захисті кордонів.

Для розв’язання цих пріоритетних завдань французьке головування організує низку заходів і неофіційних зустрічей у всій Франції, а також у Брюсселі та Люксембурзі, де проводять офіційні засідання Ради ЄС.

Контекст:

Рада ЄС один із двох законодавчих органів Європейського союзу. До нього входять 27 міністрів по одному від кожного з урядів держав членів Європейського союзу. Кожні пів року в Раді ЄС змінюють головну країну, яка має тісно співпрацювати зі ще двома країнами для встановлення довгострокових цілей і спільного порядку денного. Їх називають "трійкою".

1 липня 2021 року головою в Раді ЄС стала Словенія, змінивши Португалію, яка головувала з 1 січня 2021 року.