ЄС офіційно рекомендував відкрити кордони для українців

У "зеленому списку" Ради Євросоюзу 23 країни
Фото: depositphotos.com

Рада Європейського союзу 15 липня офіційно занесла Україну у список країн, безпечних для подорожей. Про це повідомила пресслужба Європейської ради.

"Після перегляду відповідно до рекомендації про поступове скасування тимчасових обмежень на несуттєві поїздки в Євросоюз Рада ЄС поновила список країн, для яких варто зняти обмеження на поїздки. Зі списку виключили Руанду й Таїланд, а додали Україну", – ідеться в повідомленні.

З огляду на критерії та умови, викладені в рекомендації, держави – члени ЄС із 15 липня цього року поступово мають скасувати обмеження на поїздки для жителів країн зі списку Євроради. Зараз у "зеленому списку", окрім України, 22 держави: Албанія, Вірменія, Австралія, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Бруней, Канада, Ізраїль, Японія, Йорданія, Ліван, Чорногорія, Нова Зеландія, Катар, Молдова, Північна Македонія, Саудівська Аравія, Сербія, Сінгапур, Південна Корея, США та Китай.

Рекомендації Ради Євросоюзу не мають юридичного характеру, нагадала організація. Держави – члени ЄС самостійно ухвалюють рішення про правила в'їзду на свою територію.

Контекст:

Глава МЗС України Дмитро Кулеба 14 липня вітав рішення Ради ЄС щодо відновлення повноцінної дії безвізу з Україною.

Єврокомісія 3 травня цього року запропонувала країнам – членам ЄС послабити обмеження на в'їзд для поїздок через несуттєві причини для іноземців, які зробили щеплення проти коронавірусної інфекції. Порядок перетину кордонів країни Євросоюзу визначають самостійно. Органи ЄС дають лише рекомендації. Посли 27 країн – членів Європейського союзу 11 червня погодилися відкрити кордони для туристів, яким повністю ввели вакцину проти коронавірусної інфекції.

Європарламент і Рада ЄС 20 травня погодили введення цифрових COVID-сертифікатів, які свідчитимуть, що людина вакцинована, має імунітет, оскільки раніше перехворіла на COVID-19, або нещодавно отримала негативний результат тесту, повідомляють на сайті ЄС.

Країни ЄС пускатимуть тільки тих туристів, яким зробили щеплення однією зі схвалених у Євросоюзі вакцин. Зараз це препарати від Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna і Johnson & Johnson.

14 червня Рада ЄС ухвалила рекомендацію про вільне пересування для вакцинованих проти коронавірусу. Власники сертифікатів вакцинації не мають здавати тест на коронавірус, їх не спрямовуватимуть на самоізоляцію. Однак вони повинні пройти повну вакцинацію препаратом, який схвалив регулятор ЄС. Із моменту повної вакцинації має минути не менше ніж 14 днів. Сертифікат має бути видано відповідно до правил ЄС, ідеться в рішенні.