Франція засудила заяву Путіна щодо планів розмістити в Білорусі ядерну зброю, закликала до відповідальності

Франція вважає, що розміщення ядерної зброї у Білорусі погіршить контроль над озброєннями
Фото:
Франція висловила осуд президенту Росії Володимирові Путіну через його заяву про намір розмістити ядерну зброю на території Білорусі. Коментар щодо цього питання опубліковано 26 березня на сайті МЗС Франції.

"Франція засуджує заяву президента Росії про укладену між Росією і Білоруссю угоду щодо розміщення там ядерної зброї. Після порушення Росією договору про РСМД (ракети малої і середньої дальності. – "ГОРДОН"), який призвів до його закінчення, і заяви Росії про припинення своєї участі в [договорі про стратегічні наступальні озброєння] СНО-ІІІ у лютому минулого року, ця угода є додатковим елементом розмивання міжнародної архітектури контролю над озброєннями і стратегічної стабільності в Європі", – ідеться у повідомленні.

У МЗС наголосили, що Франція вважає важливим дотримання декларації від 3 січня 2022 року, схваленої Путіним і главами держав й урядів п'ятірки країн із ядерною зброєю про запобігання ядерній війні та перегонам озброєнь.

"Вона закликає Росію продемонструвати відповідальність, яку очікують від держави, котра має ядерну зброю, і скасувати цю дестабілізаційну угоду", – заявили в зовнішньополітичному відомстві Франції.

Контекст:

25 березня президент Росії Володимир Путін заявив, що Олександр Лукашенко, який вважає себе президентом Білорусі, попросив його розгорнути у країні тактичну ядерну зброю. За словами Путіна, будівництво сховища на території Білорусі завершать до 1 липня.

Приводом для такого кроку, за словами президента РФ, стала заява Великобританії про постачання Україні боєприпасів зі збідненим ураном. Після неї Путін заявив, що РФ "вимушена буде реагувати", якщо Великобританія доправить Україні такі снаряди.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська 25 березня написала у Twitter, що розміщення Росією тактичної ядерної зброї в Білорусі не тільки прямо порушує білоруську конституцію, а й робить Білорусь потенційною мішенню превентивних ударів або ударів у відповідь.

США, коментуючи рішення Москви й Мінська, заявили, що стежать за ситуацією, але поки не бачать жодних ознак того, що РФ планує застосувати ядерну зброю.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз може ввести нові санкції, якщо Росія розмістить ядерну зброю на території Білорусі.

У НАТО розкритикували Путіна за "небезпечну та безвідповідальну" ядерну риторику.

Україна ініціює позачергове скликання Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй через рішення Росії розмістити тактичну ядерну зброю у Білорусі.