ФСБ заявила про затримання "16 прибічників українських радикалів". МЗС України відреагувало

ФСБ заявила про затримання 29 квітня
Фото: EPA
Федеральна служба безпеки Росії заявила 29 квітня про затримання 16 осіб, яких вона називає "прибічниками української молодіжної радикальної спільноти МКУ".

За даними відомства, затримання відбулися в Іркутську, Краснодарі, Саратові, Тамбові, Тюмені, Читі, Анапі Краснодарського краю, Пущино Московської області, Переславль-Залєському Ярославської області.

У ФСБ стверджують, що затримані причетні до "скоєння насильницьких злочинів, пропаганди екстремізму, а також підготовки підривів адміністративних будівель органів влади і збройних нападів на громадян".

"Унаслідок проведених обшуків у вищевказаних осіб вилучили: холодну зброю, велику кількість електронних носіїв інформації та засобів комунікації, що містять інструкції з виготовлення засобів терору, відомості про вчинені й заплановані терористичні й екстремістські злочини, відеозвіти про проведення насильницьких акцій, надісланих ватажкові МКУ Краснову Єгору, а також переписку з ним", – заявили у спецслужбі.

У повідомленні зазначено, що затримані під час опитувань нібито підтвердили, що "Краснов із території України здійснював координацію їхньої злочинної діяльності".

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко в коментарі hromadske повідомив, що в українські дипломатичні установи не надходило інформації про затримання українців у Росії. Водночас спікер зазначив, що в Росії із січня "розкручують" тему "зовнішнього управління" акціями протестів у РФ.

"Для залякування власного населення традиційно створюються історії про "український радикальний слід". Категорично відкидаємо такі закиди. Закликаємо російську сторону не поширювати чергові інсинуації, а дослухатися до законних вимог російських громадян, зокрема щодо дотримання основоположних прав людини й забезпечення верховенства права", – сказав він.

Контекст:

19 березня ФСБ заявляла про затримання 14 прибічників "української молодіжної радикальної групи "Маньяки. Культ убийц" (МКУ)". За твердженнями ФСБ, спільноту МКУ створив громадянин України Єгор Краснов 2000 року народження, який використовує в інтернеті псевдонім Єгор Яковлєв.

Експерти організації StopFake раніше заявляли, що організація з назвою МКУ не має стосунку до України. За їхніми даними, члени організації є "російськими націоналістами".