FT повідомила, що Саудівська Аравія змінює нафтову стратегію і збільшить видобування. Ціни почали падати

У Саудівській Аравії готові до зниження цін на нафту, пишуть ЗМІ
Фото: EPA (архів)

Саудівська Аравія готова відмовитися від свого неофіційного цінового орієнтиру $100 за барель сирої нафти, оскільки готується збільшити видобування. Про це 25 вересня пише Financial Times.

Влада країни має намір відновити виробництво, як і планували, з 1 грудня, навіть якщо це призведе до тривалого періоду низьких цін, повідомили джерела видання.

Це є суттєвою зміною курсу для Саудівської Аравії, яка змусила інших членів ОПЕК+ неодноразово скорочувати видобування з листопада 2022 року у спробі зберегти високі ціни, ідеться в публікації.

Ціна на нафту марки Brent 2022 року в середньому становила $99 за барель, що є найвищим показником за вісім років, але відтоді знизилася. Цьому посприяло збільшення постачань від виробників, які не входять в ОПЕК, особливо США, і слабке зростання попиту в Китаї. Середня ціна на нафту марки Brent у вересні становила $73 за барель.

За даними МВФ, Саудівській Аравії для збалансування бюджету потрібна ціна на нафту приблизно $100 за барель, оскільки спадкоємний принц Мухаммед бін Салман прагне профінансувати низку великих проєктів, які лежать в основі амбітної програми економічних реформ. Однак королівство вирішило, що не бажає й далі поступатися часткою ринку іншим виробникам, кажуть джерела.

Станом на сьогодні Саудівська Аравія взяла на себе більшу частину скорочень ОПЕК+, зменшивши власне видобування на 2 млн барелів на день за останні два роки, що становить понад третину скорочень, які здійснили члени організації. Зараз королівство видобуває 8,9 млн барелів на добу, що є найнижчим показником із 2011 року, якщо не брати до уваги пандемію коронавірусу й атаку 2019 року на переробний завод державної нафтової компанії в Абкайку, йдеться в публікації.

Відповідно до плану щодо початку скасування скорочень Саудівська Аравія збільшуватиме своє щомісячне видобування додатково на 83 тис. барелів на добу із грудня. Отже, до грудня 2025 року обсяги видобування загалом зростуть на 1 млн барелів на добу, пише видання.

Агентство Reuters зазначає, що ціна сирої нафти марки Brent знизилася приблизно на 1,7%, до $72,25, після публікації Financial Times.

Економічний експерт Сергій Фурса розповів у Facebook про ймовірні наслідки такого рішення Саудівської Аравії. За його словами, утримання високої ціни на нафту допомагало країні-агресору Росії.

"Але, схоже, саудівці задовбалися. Проблеми з економікою Китаю не дають сподіватися, що нафта буде дорогою. А фінансувати бюджет треба. І якщо ціна на товар не зростає, то можна просто продавати більше цього товару. І тепер вони починають боротьбу за частку ринку. Бо якось неприємно було саудитам й іншим товаришам з ОПЕК спостерігати, як за останні роки їхня частка ринку падала. І найбільшим видобувачем нафти стали США. І гроші текли не в їхні кишені. І це те, чого ми давно чекали. Бо саме це може різко підштовхнути ціну нафти, а значить, і доходи росіян, униз", – написав він.

За словами Фурси, збільшення видобування нафти невідворотне, і незабаром свою стратегію щодо цього переглянуть інші країни. Це приведе до того, що в РФ, яка веде війну проти України, стане менше грошей, зазначив він.

"І так, Саудівська Аравія тільки вступила у БРІКС. Але там кожен за себе. За свої інтереси. І особливо за своє бабло. І, схоже, араби вирішили, що для збільшення бабла в них треба зменшити кількість цього бабла в [нелегітимного президента РФ Володимира] Путіна. Нічого особистого, тільки бізнес", – заявив експерт.