Гейтс заявив, що на світ чекає катастрофа більш руйнівна, ніж коронавірус

Гейтс: Якою б жахливою не була ця пандемія, зміни клімату можуть бути ще гіршими
Фото: ЕРА

Наслідки глобального потепління можуть бути більш смертоносні, ніж пандемія коронавірусу. Для того, щоб цього уникнути, людство має починати діяти вже зараз, заявив засновник Microsoft, філантроп Білл Гейтс.

За кілька десятиліть людство може зіткнутися з катастрофою більш руйнівною, ніж пандемія коронавірусу. Про це у своєму блозі 4 серпня написав засновник Microsoft Білл Гейтс.

"Світова криза потрясла світ. Це призводить до трагічної кількості смертей, змушує людей боятися виходити з дому і веде до економічних труднощів, яких не бачили багато поколінь. Її вплив поширюється по всьому світу. Я говорю про COVID-19. Але всього за кілька десятиліть такий самий опис буде відповідати іншій глобальній кризі: зміні клімату. Якою б жахливою не була ця пандемія, зміни клімату можуть бути ще гіршими", – зазначив Гейтс.

За його словами, єдиний спосіб уникнути найгірших кліматичних наслідків – активізувати зусилля вже зараз.

Він нагадав, що через падіння економіки в період пандемії викиди CO2 в атмосферу знизилися, проте тільки на 8%.

"У реальному вираженні це означає, що ми викинемо приблизно 47 млрд тонн вуглецю замість 51 млрд. Це значуще скорочення, і ми були б у відмінній формі, якби могли продовжувати це зниження щороку. На жаль, ми не можемо", – підкреслив філантроп.

Він запропонував порівняти смертність від СOVID-19 і прогнозовану смертність, спричинену зміною клімату. Зокрема, в річному обчисленні рівень смертності від коронавірусної хвороби може становити 14 на кожні 100 тис. осіб. Якщо до кінця століття зростання викидів залишиться високим, зміна клімату може стати причиною 73 додаткових смертей на 100 тис. осіб.

"Інакше кажучи, до 2060 року зміна клімату може бути так само смертоносною, як COVID-19, а до 2100 року – у п'ять разів смертоноснішою", – підкреслив Гейтс.

Щоб уникнути катастрофи, він пропонує зараз почати створювати і впроваджувати інновації, які дадуть змогу усунути викиди парникових газів.

"На відміну від нового коронавірусу, вакцина від якого, я думаю, у нас буде наступного року, немає дворічного вирішення проблеми зміни клімату. На розроблення і впровадження всіх необхідних нам винаходів у галузі чистої енергії будуть потрібні десятиліття", – сказав засновник Microsoft.

4 листопада 2016 року набула чинності Паризька кліматична угода, яка передбачає заходи щодо недопущення зміни клімату. Документ ратифікувало вже понад 180 країн, зокрема Індія. У списку, який оприлюднено на сайті ООН, є США, однак 2017 року країна офіційно повідомила про вихід з угоди.

Паризька хартія передбачає: обмеження викидів парникових газів до рівня, коли їх будуть повністю поглинати рослини й океани, до кінця цього сторіччя; уповільнення зростання середньорічної температури,  щоб вона не перевищувала більше ніж на два градуси середньорічну температуру планети в доіндустріальні часи; створення фонду, за допомогою якого багаті країни будуть допомагати бідним переходити на чистіші види енергії.