Генпрокуратура Литви вимагає довічного ув'язнення для міністра оборони СРСР Язова

Язов очолював міноборони СРСР під час подій січня 1991 року
Фото: ЕРА

93-річний маршал Дмитро Язов винний у злочинах проти людяності, заявили в литовській прокуратурі.

Генеральна прокуратура Литви пропонує Вільнюському окружному суду визнати винним у злочинах проти людяності і покарати довічним позбавленням волі колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова. Як повідомляє Delfi, про це 15 травня заявила прокурор генпрокуратури Дайва Скорпускайте-Лісаускене.

На її думку, Язов увесь термін покарання має перебувати у в'язниці.

Окрім Язова, прокуратура просить довічне ув'язнення ще для трьох обвинувачених у справі про розгін маніфестації 13 січня 1991 року у Вільнюсі: колишнього командувача Вільнюським гарнізоном Володимира Усхопчика, колишнього офіцера КДБ Михайла Головатова й одного з командирів вільнюських десантників Василя Кустріо.

Язова обвинувачують у створенні організованої групи зі 160 військових і політичних діячів із метою повернення Литви до складу СРСР, ідеться в обвинувальному акті.

93-річному маршалу заочно висунули обвинувачення у військових злочинах і злочинах проти людяності.

Його судять за заборонене міжнародним правом поводження з людьми, убивства, завдання каліцтв, катування, пошкодження майна, заборонену військову атаку, використання заборонених військових засобів.

Обвинувачений на засіданні суду не пристуній, його представляє призначений Литвою адвокат.

Язов живе в Москві, як пише "Московский комсомолец", він не дає коментарів і не цікавиться перебігом процесу у Вільнюсі.

Під час штурму радянськими військами зайнятої протестувальниками телевежі у Вільнюсі 13 січня 1991 року загинуло 14 осіб.