Генпрокурор США тимчасово заборонив страти на федеральному рівні

Гарланд ввів мораторій
Фото: ЕРА
Генеральний прокурор США Меррік Гарланд ввів мораторій на страту на федеральному рівні, поки процедуру їх виконання не перевірять на гуманність. Про це 1 липня поінформував сайт мін'юсту.

"Міністерство юстиції має забезпечити, щоб кожному у федеральній системі кримінального правосуддя не тільки надавали права, гарантовані конституцією і законами Сполучених Штатів, а й поводилися справедливо і гуманно. Це зобов'язання має особливу силу в справах про смертну кару", – сказав Гарланд.

У пресрелізі мін'юсту наголошено, що після відновлення в липні 2020 року страт на федеральному рівні було ухвалено нові документи про використання пентобарбіталу для смертельних ін'єкцій. Тепер відомство буде оцінювати, зокрема, "ризик болю і страждань" після ін'єкцій.

"Поки очікують на результати перевірок, страт на федеральному рівні не буде", – підкреслили в мін'юсті США.

Контекст:

Неофіційний мораторій на страту на федеральному рівні діяв у країні з 2003 року до 2020-го, водночас найвищу міру покарання практикують у деяких штатах окремо від рішень уряду.

Першими в'язнями, яких у червні 2020 року вирішили стратити на федеральному рівні, були засуджені за зґвалтування й убивства дітей. Такі доручення давав на той момент генпрокурор США Вільям Барр.