Гінзбург: Певні сили привели Трампа до влади. Якщо вони вважатимуть, що місії не виконано, йому не дозволять просто гарно піти

Гінзбург: Сценарії розвитку ситуації у США залежать виключно від вибору Трампа
Фото з особистого архіву Марка Гінзбурга

Президент США Дональд Трамп може вирішити провести наступні чотири роки, подорожуючи світом, а не сидячи в Білому домі під градом брудних обвинувачень, зазначив у коментарі виданню "ГОРДОН" українсько-американський бізнесмен, президент Українського інвестиційного холдингу Марк Гінзбург.


Чинний президент США Дональд Трамп може відмовитися від боротьби за владу, якщо здобуде довічний імунітет від кримінального переслідування для себе і членів своєї родини. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" сказав українсько-американський бізнесмен, президент Українського інвестиційного холдингу Марк Гінзбург.

"Зараз можливі два сценарії розвитку подій, і обидва залежать не від [колишнього віце-президента, кандидата в президенти від Демократичної партії] Джо Байдена, не від дій демократів, а виключно від Дональда Трампа – від того, який вибір він зробить. На моє переконання, перемогу в нього банально вкрали. Більш ніж підозрілою і сумнівною є ситуація, коли в головних штатах – Пенсильванії, Мічигані, Вісконсині, Джорджії – за підсумками дня голосування Трамп був лідером, у деяких із них – з істотним відривом. Але після опрацювання поштових бюлетенів протягом наступних двох-трьох днів ця перевага випаровувалася і вперед із мінімальним відривом вийшов Байден", – зазначив Гінзбург.

Він вважає, що в разі перерахунку голосів демократи можуть вивести людей на масові протести.

"Перший сценарій: Трамп іде до суду, намагається ініціювати перерахунок усіх бюлетенів у зазначених штатах. Коли буде виявлено численні порушення, потрібно відкрити кримінальні справи, проводити розслідування, бо інкримінований у цьому випадку злочин досить серйозний – фальсифікація результатів виборів. Спрямована проти чинного президента Сполучених Штатів, вона має всі ознаки державного перевороту. Якщо справа піде саме так, прихильники Байдена моментально організують масові вуличні протести. У них уже є досвід, вони відрепетирували це після 28 травня – протягом усього червня, коли на вулиці виходили десятки тисяч людей через убивство з необережності поліцейським багаторазово судимого рецидивіста Флойда. І все вдалося. Сьогоднішній привід – значно серйозніший. Він спричинить масові заворушення зі складно прогнозованим результатом", – сказав бізнесмен.

На його думку, є сенс провести повторне голосування для тих, чиї голоси надіслано поштою після дня виборів.

"Трамп може наполягати на скасуванні не всіх поштових бюлетенів, а тільки тих, яких не порахували до кінця дня виборів. Щоб усі інші, але реальні виборці, а не мертві душі, змогли проголосувати, нехай призначать додатковий день виборів. За умови, що голосувати треба кожному персонально, за винятком тяжко хворих людей. І провести це голосування треба не протягом одного дня, а наприклад, протягом трьох, бо головний аргумент демократів – що через пандемію коронавірусу у великих містах люди змушені стояти по кілька годин у чергах. Отже, зробімо не один день, а три дні виборів – тоді не буде черг. Установімо жорсткі правила: тримати дистанцію не шість футів, а 10. Але знову ж таки будь-яке оскарження Трампом результатів виборів використають демократи для організації масових заворушень", – розмірковує Гінзбург.

Він вважає, що Трамп може відмовитися від боротьби за владу.

"Другий сценарій: Дональд Трамп подумає про те, що йому 74 роки. Наступні чотири роки – це, можливо, останній відрізок його продуктивного життя, коли можна насолоджуватися всіма його проявами не під впливом таблеток, а просто від емоцій. І він як життєлюб вирішить, що краще провести ці чотири роки у Нью-Йорку або Палм-Біч, подорожуючи світом, а не сидячи в Білому домі під градом брудних звинувачень, інсинуацій, щодня наражаючи себе і членів своєї сім'ї на образи і прокльони. Зрештою, він уже задовольнив свої амбіції, зайняв своє місце в історії, побувавши на посаді президента найвпливовішої держави у світі. Але розуміє, що місце в цій історії зусиллями лібералів, які володіють усіма ЗМІ, йому відвели негативне. І ось він виступить із заявою: мовляв, я розумію, що в мене вкрали перемогу, результати було сфальсифіковано, я маю всі підстави боротися, однак, пробувши протягом чотирьох років в амплуа батька нації, відчуваю свою відповідальність за народ і країну. Тому я вирішив піти, поступившись власними амбіціями заради збереження миру і спокою в Америці. Усе! Бурхливі тривалі оплески, образ набуває світлих відтінків", – вважає Гінзбург.

Бізнесмен не відкидає, що Трамп може відмовитися від боротьби за владу в обмін на імунітет від кримінального переслідування.

"Трампу добре відомо, що супротивники мають у своєму арсеналі з десяток кримінальних справ проти нього, проти сина і зятя. Деякі з них, можливо, не безпідставні. І це може стати важливим чинником для ухвалення ним рішення відмовитися від боротьби, здобувши довічний імунітет для себе і членів своєї родини від кримінального переслідування. Такий вчинок – три в одному. Єдине, що може спростувати другий сценарій, – те, що Трамп, у моєму розумінні, не просто так прийшов до влади. Він став першим президентом в історії Сполучених Штатів, який до обрання жодного дня не пропрацював ні у виконавчій, ні в законодавчій владі, не був ні мером, ні губернатором, ні конгресменом, ні сенатором. Я твердо переконаний, що політичні процеси вищого рівня в Америці чітко контрольовані й регламентовані. А отже, це не могло статися просто так. Були певні сили, які привели Трампа до влади і поклали на нього певну місію. І якщо вони вважатимуть, що її не виконали в першу каденцію (а я вважаю, її не завершено), йому не дозволять просто ось так гарно піти", – резюмував Гінзбург.

Основне голосування на виборах президента США проводили 3 листопада. На посаду претендує понад 10 кандидатів, головними конкурентами вважають Трампа і Байдена. Явка на ці вибори стала рекордною за 120 років – у них узяло участь приблизно 160 млн американців.

Видання Vox писало, що результат виборів, імовірно, визначать виборці шести головних штатів: Мічигану, Пенсильванії, Вісконсину, Флориди, Аризони і Північної Кароліни.

За даними CNN і Fox News, Трамп уже переміг у Флориді. Аналітики Fox News вважають, що Байден здобув перемогу у Вісконсині, Аризоні і Мічигані (CNN іще не наводить остаточних даних щодо цих штатів). У Пенсильванії і Північній Кароліні, за даними цих каналів, лідером є Трамп (підрахунок голосів іще триває).

Передвиборчий штаб Трампа, посилаючись нібито на відсутність доступу до відстеження підрахунку голосів, вимагав зупинити його у трьох штатах: Джорджії, Мічигані та Пенсильванії. Пізніше суди в Джорджії та Мічигані відмовили в задоволенні позову штабу Трампа. У Пенсильванії суд частково задовольнив позов – спостерігачів допустили до процесу і продовжили підрахунок.

Для перемоги на виборах необхідно здобути підтримку 270 вибірників (переважно вони віддають свої голоси так, як проголосувала більшість виборців у їхньому штаті). Усього в колегії вибірників 538 осіб. За оцінкою CNN, Байден уже заручився підтримкою 253 вибірників, а Трамп – 213. Fox News наводять інші дані: 264 голоси у Байдена і 214 у Трампа.

"ГОРДОН" стежить за подіями у США в режимі онлайн.