Глава Єврокомісії закликала ввести додаткові санкції проти нинішньої влади Білорусі

Мітингувальники в Білорусі звинувачують владу у фальсифікації результатів виборів президента країни
Фото: ЕРА

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що міністри закордонних справ ЄС підтримають право народу Білорусі на фундаментальні свободи та демократію.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликає ввести додаткові санкції проти нинішньої влади Білорусі. Про це вона написала у Twitter 14 серпня.

"Нам потрібні додаткові санкції проти тих, хто порушив демократичні цінності і права людини в Білорусі. Я впевнена, що сьогоднішня дискусія міністрів закордонних справ ЄС продемонструє нашу тверду підтримку прав народу Білорусі на фундаментальні свободи та демократію", – заявила глава Єврокомісії.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На посаду президента балотувалося п'ять кандидатів. За попередніми даними Центрвиборчкому країни, найбільше голосів набрав Лукашенко (80,2%), друге місце посіла опозиціонерка Світлана Тихановська – 9,9%. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів 14 серпня.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Вони збираються ввечері на мітинги, а вночі розходяться. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Наразі відомо про затримання приблизно 7 тис. демонстрантів, щонайменше дві людини загинули, сотні дістали травми і поранення.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства. З такими заявами, зокрема, виступили США, ЄС, Україна, Польща, Литва та інші. У США і ЄС заявили, що вибори в Білорусі не були вільними і демократичними. За даними ЗМІ, наприкінці серпня Євросоюз розгляне питання введення санкцій проти Білорусі.

Держсекретар США Майк Помпео заявив 12 серпня, що США можуть запровадити санкції проти Білорусі або обмежити постачання американської нафти.

Робітники найбільших білоруських заводів вийшли на страйк із вимогою провести чесні вибори.