Глава МЗС Литви: Влада Білорусі поставила Тихановську перед складним вибором

Тихановська приїхала в Литву 11 серпня
Фото: EPA

Влада Литви сприяла приїзду у країну опозиційної кандидатки у президенти Білорусі Світлани Тихановської. За інформацією міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічюса, Тихановській запропонували покинути Білорусь або інші "не дуже зручні варіанти".

Влада Білорусі поставила опозиційну кандидатку у президенти країни Світлану Тихановську перед складним вибором. Тихановська вирішила приїхати в Литву, оскільки у неї була віза в цю країну, розповів міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс в інтерв'ю "Эху Москвы".

"Я так розумію, їй запропонували, як ми вже говорили, не дуже великий вибір: або покинути країну, або інші якісь не дуже зручні варіанти, скажімо. І вона вирішила приїхати, оскільки в неї є віза. І влада сприяла цьому. Може, це теж була частина плану, що вона не буде у країні – менше, скажімо, буде причин для хвилювань", – розповів Лінкявічюс.

Від'їзд Тихановської в Литву, за його словами, не обговорювали на високому рівні між Вільнюсом і Мінськом.

Глава МЗС Литви повторив, що литовська влада чекає від Білорусі припинення насильства над демонстрантами й діалогу з ними.

Тихановській у Литві виділили житло та надали охорону. Наразі вона в безпеці разом із дітьми. Опозиціонерка прибула в Литву після того, як її приблизно сім годин утримували в Білорусі.

10 серпня у штабі Тихановської повідомили, що вона зникла – після подання скарги до Центрвиборчкому країни на підсумки голосування кандидатка у президенти покинула будівлю ЦВК через інший вихід. Пізніше у штабі сказали, що вона вийшла на зв'язок. Лінкявічюс повідомив 11 серпня, що Тихановська приїхала в Литву. У штабі кандидатки у президенти заявили, що її вивезли за вказівкою влади Білорусі.

11 серпня було опубліковано два відеозвернення Тихановської. В одному вона повідомила, що виїхала з Білорусі до дітей. Тихановська сказала, що "народ Білорусі зробив свій вибір", і закликала не виходити на акції протесту. У другому ролику текст вона читала з аркуша. У штабі припускають, що Тихановську могли змусити записати це відео.

Із 9 серпня в Білорусі тривають масові протести у зв'язку з фальсифікацією результатів президентських виборів. У багатьох містах країни відбуваються сутички маніфестантів і правоохоронців. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Упродовж трьох днів затримали приблизно 6 тис. демонстрантів, щонайменше одна людина загинула, сотні дістали травми і поранення.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства. Із такими заявами, зокрема, виступили США, ЄС, Україна, Польща, Литва й інші. У США та ЄС заявили, що вибори в Білорусі не були вільними і демократичними.