"Білоруси, прошу вас не протистояти міліції, не виходити на площі". Тихановська записала ще одне відеозвернення

Тихановська: Я не хочу крові й насильства
Фото: Светлана Тихановская / Facebook

Кандидатка у президенти Білорусі від опозиції Світлана Тихановська закликала білорусів берегти себе і своїх близьких. Озвучений текст вона, судячи з відео, читала з аркуша.

Кандидатка у президенти Білорусі від опозиції Світлана Тихановська записала друге відеозвернення, у якому закликала громадян країни не протистояти міліції та не виходити на акції протесту. Відео у Facebook опублікував білоруський портал TUT.BY.

Озвучений текст Тихановська, судячи з відео, читала з аркуша.

"Шановні громадяни Республіки Білорусь, я, Світлана Тихановська, дякую вам за участь у виборах глави держави. Народ Білорусі зробив свій вибір. Із вдячністю і теплотою я звертаюся до всіх громадян, які підтримували мене весь цей час. Білоруси, я закликаю вас до розсудливості й поваги до закону. Я не хочу крові й насильства. Я прошу вас не протистояти міліції, не виходити на площі, щоб не наражати на небезпеку свої життя. Бережіть себе і своїх близьких", – зазначила кандидатка у президенти.

Раніше було опубліковане ще одне відеозвернення Тихановської, у якому вона заявила, що поїхала з Білорусі до дітей.

"Я знаю, що багато хто мене зрозуміє, багато хто засудить, багато хто зненавидить. Але, знаєте, не дай бог опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я", – сказала кандидатка у президенти.

Сьогодні з аналогічним "закликом до розсудливості" виступив Слідком Білорусі.

10 серпня у штабі Тихановської повідомили, що вона пропала – після подання скарги до Центрвиборчкому країни на результати голосування кандидатка у президенти покинула будівлю ЦВК через інший вихід.

Згодом у штабі сказали, що вона вийшла на зв'язок. Міністр закордонних справ Литви Лінас Антанас Лінкявічюс сказав, що вона приїхала до Литви після семи годин затримання. Її вивезли за вказівкою влади Білорусі.

У Білорусі 9 серпня був основний день голосування на президентських виборах. Згідно з попередніми результатами Центрвиборчкому країни, за президента Олександра Лукашенка проголосувало 80,2% виборців, за опозиційну кандидатку Світлану Тихановську – 9,9%.

ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів 14 серпня.

Після закриття виборчих дільниць у кількох містах Білорусі почалися протести, наймасовіші – у Мінську. Між силовиками і протестувальниками виникли сутички. Для розгону протестувальників у центрі Мінська силовики застосовували світлошумові гранати, гумові кулі й водомети. Правозахисники поінформували про десятки постраждалих під час протесту.

Слідчий комітет Білорусі порушив 21 кримінальну справу після протестів за фактами масових заворушень, хуліганства й опору співробітникам міліції.

У центр Мінська 10 серпня стягнули міліцейські автобуси і автозаки. Влада міста перекрила шість станцій метро "для гарантування безпеки пасажирів" перед акцією протесту незгодних із результатом виборів. Протестувальники стали закидати ОМОН "коктейлями Молотова". Цього дня в Мінську загинув один з активістів.

США засудили застосування сили до мітингувальників, країни НАТО, ОБСЄ, а також Україна, Польща і Литва закликали владу країни утриматися від насильства.