Слідком Білорусі – протестувальникам: Задумайтеся про наслідки, будьте розсудливими

Акції протесту в Білорусі почалися в день виборів президента країни
Фото: ЕРА

Слідчий комітет Білорусі стверджує, що жителі країни, які беруть участь в акціях протесту, нестимуть кримінальну відповідальність.

Слідчий комітет Білорусі закликав громадян, які беруть участь в акціях протесту, бути розсудливими. Про це йдеться в заяві Слідкому у Telegram.

"Слідчий комітет вкотре звертається до громадян. Не піддавайтеся на провокації організаторів заворушень, задумайтеся про наслідки ваших дій, будьте розсудливими. Нагадуємо, що за такі протиправні дії неодмінно настане кримінальна відповідальність", – стверджують у Слідкомі.

Скріншот: Следственный комитет Беларуси / Telegram

У Білорусі 9 серпня відбувся основний день голосування на президентських виборах. Згідно з попередніми результатами Центрвиборчкому країни, за президента Олександра Лукашенка проголосувало 80,2% виборців, за опозиційну кандидатку Світлану Тихановську – 9,9%.

ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів 14 серпня.

Після закриття виборчих дільниць у кількох містах Білорусі почалися протести, наймасовіші – в Мінську. Між силовиками і протестувальниками виникли сутички. Для розгону протестувальників у центрі Мінська силовики застосовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. Правозахисники поінформували про десятки постраждалих під час протесту.

Слідчий комітет Білорусі порушив 21 кримінальну справу після протестів за фактами масових заворушень, хуліганства та спротиву співробітникам міліції.

У центр Мінська 10 серпня стягнули міліцейські автобуси та автозаки. Влада міста перекрила шість станцій метро "задля безпеки пасажирів" перед акцією протесту незгодних із результатом виборів.

У МВС Білорусі повідомили, що під час протестів у Мінську 10 серпня загинула одна людина.

Напередодні протестувальники почали використовувати проти ОМОНу "коктейлі Молотова".

США засудили застосування сили до мітингувальників, країни НАТО, ОБСЄ, а також Україна, Польща і Литва закликали владу країни утриматися від насильства.

Сьогодні стало відомо, що Тихановська покинула Білорусь, вона перебуває в Литві.