Глава МЗС Великобританії у Москві закликала РФ відвести війська від кордону з Україною

Трасс: Лавров сказав мені, що Росія не має планів щодо вторгнення в Україну
Фото: EPA
Якщо Росія серйозно налаштована вирішити ситуацію навколо України у дипломатичний спосіб, то РФ необхідно відвести війська від її кордонів. Про це 10 лютого у Москві на спільній пресконференції з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим заявила глава МЗС Великобританії Ліз Трасс.

Захід транслювали у Facebook МЗС РФ.

"Ми хотіли б, щоб військове обладнання, військових, яких розгорнули на кордоні з Україною, перемістили кудись ще, тому що зараз конфігурація сил створює значну загрозу, – сказала Трасс. – Міністр Лавров сьогодні сказав мені, що Росія не має планів щодо вторгнення в Україну. Однак ми хотіли б, щоб ці слова були підкріплені реальними діями".

За словами глави МЗС Великобританії, "якщо Росія серйозно налаштована щодо вибору дипломатичного шляху, то необхідно ці війська відвести та утриматися від погроз".

Трасс прибула з візитом до Москви 10 лютого на тлі скупчення російських військ поблизу України та повідомлень про ймовірне вторгнення РФ. Це перший візит глави британського МЗС до Росії за останні чотири роки.

За підсумками переговорів із Лавровим Трасс заявила, що у разі вторгнення Росії в Україну газопровід "Північний потік – 2", який має з'єднати РФ і ФРН дном Балтійського моря в обхід України, не запрацює.

Лавров, зі свого боку, порадив неосновному персоналу дипмісії РФ в Україні на якийсь час покинути країну.

Глава російського МЗС назвав переговори з Трасс щодо України "розмовою німого з глухим". Британська міністерка відповіла Лаврову, що на переговорах чітко проговорила позицію Великобританії щодо ситуації навколо України.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що РФ знову стягує війська до кордону з Україною.

Глава Міноборони України Олексій Резніков розповів 7 лютого 2022 року, що біля кордону України розташовано 119 тис. російських військовослужбовців.

США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруги на кордоні.

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила в інтерв'ю Financial Times, яке вийшло 15 січня, що США мають 18 різних сценаріїв у разі вторгнення Росії в Україну. У Кремлі відповіли, що "теж різні сценарії розглядають".

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі.

28 січня президент України Володимир Зеленський наголосив, що ситуація на кордоні не напруженіша, ніж на початку 2021 року, а висловлювання західних лідерів про наближення війни шкодять українській економіці.

6 лютого The Washington Post і Reuters написали, що російські війська, які перебувають біля кордону України, сягнули рівня 70% від необхідного для повномасштабного вторгнення. Експерти, чиї оцінки надійшли ЗМІ, кажуть, що у разі повномасштабного вторгнення Київ захоплять "протягом кількох днів, а жертвами війни стане до 25 тис. українських військовослужбовців і до 50 тис. цивільного населення". Вони також вважають, що вторгнення спричинить гуманітарну кризу, а кількість біженців сягне 5 млн людей.

Резніков того самого дня заявив, що ймовірність значної ескалації з боку РФ станом на сьогодні оцінюють як низьку.