Глава Сенату Чехії запропонував тимчасово позбавити повноважень хворого президента Земана

Земан навряд чи зможе повернутися до роботи найближчими тижнями, зазначив Вистрчіл (на фото)
Фото: EPA
Президент Чехії Мілош Земан, який 10 жовтня вдруге потрапив до лікарні і перебуває в реанімації, не здатний виконувати свої обов'язки, а тому його повноваження треба перекласти на інших офіційних осіб країни. Про це 18 жовтня з посиланням на звіт лікарні, де перебуває Земан, заявив спікер Сенату Чехії (верхньої палати парламенту) Мілош Вистрчіл, пишуть Seznam Zpravy і Reuters.

За його словами, у звіті йдеться, що Земан навряд чи зможе повернутися до роботи найближчими тижнями.

На думку лікарів Центрального військового госпіталю, Земан зараз не може за станом здоров'я виконувати "будь-які робочі обов'язки", а з огляду на характер основного захворювання президента, довгостроковий прогноз стану здоров'я Земана "вельми невизначений", додав Вистрчіл.

Він підкреслив, що парламенту Чехії потрібно обговорити, чи потрібно активувати ст. 66 конституції, згідно з якою в разі смерті або хвороби президента частина його повноважень тимчасово переходить главі Сенату, а частина – спікеру Палати депутатів.

Зокрема, ідеться і про повноваження призначення нового прем'єр-міністра після парламентських виборів у Чехії 9 жовтня, на яких керівна партія ANO програла правоцентристському блоку Spolu ("Разом").

Reuters зазначає, що перерозподіл обов'язків Земана потребує згоди обох палат парламенту Чехії. А щойно обрана нижня палата вперше збереться 8 листопада.

Контекст:

Лікар Земана заявляв 10 жовтня, що причина його госпіталізації – ускладнення хронічного захворювання, проте якого саме, він не уточнив.

Того самого дня чеський невролог Мартін Ян Странськи говорив каналу CNN Prima News, що Земан перебуває в стані, в якому він більше не зможе повернутися на пост президента. На його думку, надалі ситуації, внаслідок яких чеського президента будуть госпіталізовувати, відбуватимуться все частіше і частіше.

Видання Denik N писало, що можлива причина госпіталізації Земана – проблеми з печінкою через потрапляння рідини в черевну порожнину. За словами журналістів, із цієї самої причини президент Чехії провів тиждень у лікарні у вересні.

Також відомо, що Земан тривалий час лікувався від невропатії стоп, через яку ходить із тростиною, і діабету. Торік під час падіння він зламав руку. Його виписали з лікарні наприкінці серпня минулого року після успішної операції на руці.

У квітні цього року стало відомо, що через проблеми з ногами Земан змушений почати користуватися інвалідним візком.

Земан став президентом Чехії 2013 року. У 2018-му його обрали на другий строк.