Глава Шотландії заявила про необхідність незалежності від Великобританії після обрання нового прем'єра

Нікола Стерджен прокоментувала обрання Ріші Сунака прем'єр-міністром
Фото: ЕРА
Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен заявила про необхідність проведення виборів і незалежності Шотландії після того, як стало відомо, що Ріші Сунак стане новим прем'єр-міністром Великобританії. Про це Стерджен написала у Twitter 24 жовтня.

Стерджен привітала Сунака і заявила, що зробить усе можливе, щоб вибудувати з ним конструктивні робочі відносини. Водночас вона вважає, що новий прем’єр має терміново призначити дострокові вибори.

"Для Шотландії, звичайно, він стане ще одним прем'єр-міністром, за якого ми не голосували і, без сумніву, не голосували б, навіть якби була така можливість. Щоб уникнути збитків від урядів Вестмінстера, які не мають тут мандата, і взяти наше майбутнє у свої руки, Шотландія потребує незалежності", – написала вона.

Контекст:

Влада Шотландії неодноразово висловлювалася проти виходу з ЄС і заявляла про майбутній вихід зі складу Сполученого Королівства. Перший референдум про незалежність у Шотландії провели у вересні 2014 року. Тоді 55% жителів проголосували за те, щоб залишитися у складі Сполученого Королівства.

Коли у червні 2016 року у Великобританії провели референдум про вихід країни з Європейського союзу, у всіх виборчих округах Шотландії перемогу здобули прихильники членства в ЄС. Проти Brexit проголосувало 62% шотландців. Проте загалом у країні більшість британців підтримала вихід із ЄС.

Стерджен у грудні 2019 року заявляла, що Шотландія подасть заяву на проведення нового референдуму, але тодішній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон відмовився від такої ініціативи. 1 січня 2021 року Стерджен заявила, що Шотландія скоро повернеться до Євросоюзу.

28 липня Стерджен запропонувала провести другий референдум щодо незалежності Шотландії 19 жовтня 2023 року. Він має бути консультативним, а не самостійним. Це означає, що він не має такої сили, як звичайний референдум, а є лише першим кроком для можливого ухвалення подальших політичних чи законодавчих рішень щодо винесеного на голосування питання.