Керівник управління МВС Білорусі заявив, що "бандитів", які нападають на силовиків, вони "живцем не братимуть"

Протести в Білорусі тривають із 9 серпня
Фото: EPA

За словами начальника Головного управління з боротьби з оргзлочинністю та корупцією МВС Білорусі Миколи Карпенкова, силовики проти насильства, і "президент, керівники правоохоронних органів ще м'яко чинять стосовно  вуличних свавільників".

Начальник Головного управління з боротьби з оргзлочинністю та корупцією МВС Білорусі Микола Карпенков заявив в інтерв'ю "Беларусь сегодня", яке вийшло 4 листопада, що силовики "не братимуть живцем бандитів", які нападають на них та їхні сім'ї.

"Ми непримиренні щодо екстремістів як ніколи. Адже вони перейшли межу, зробили дуже велику дурість: показали нам, що правил немає. Що можна нападати на сім'ї, погрожувати дітям, батькам співробітників міліції. І за це органи внутрішніх справ їм не пробачать. Ті, хто дозволив собі переступити всі закони, зокрема й закони моралі, просто так не відбудуться і відчують, що не можна ображати співробітників органів внутрішніх справ. Якщо, не дай боже, щось трапиться з командиром або з керівником, із нашим братом по зброї – ми таких бандитів живцем не братимемо. І якщо щось трапиться із сім'ями співробітників  бандити відчують на собі весь арсенал і всю міць органів внутрішніх справ. Таких бандитів ми теж живцем не братимемо", – сказав Карпенков.

За його словами, силовики проти насильства і "президент, керівники правоохоронних органів ще м'яко чинять щодо вуличних свавільників".

"Але якщо дадуть наказ жорстко і за законом розібратися з тими, хто порушує закон і чинить опір, зокрема і збройний, співробітникам правоохоронних органів, ми наведемо лад дуже швидко, протягом кількох днів. Нагадаю: правоохоронці мають право на застосування і спеціальних засобів, і бойових прийомів, і нелетальної зброї, а в окремих ситуаціях, коли є загроза життю та здоров'ю співробітників, – і бойової зброї", – заявив він.

Карпенков стверджує, що до протестувальників "по-справжньому ніхто ніколи ще не застосовував ні сили, ні бойових прийомів, ні нелетальної, ні вогнепальної зброї".

У Білорусі з 9 серпня не вщухають масові акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу в них здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи подавали протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі й водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми та поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Лукашенко 23 вересня обійняв посаду президента. Уперше в історії Білорусі церемонії інавгурації не анонсували й не транслювали на телебаченні. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнала інавгурації Лукашенка.

Литва, Латвія та Естонія перші у світі ввели персональні санкції проти 30 білоруських високопосадовців, зокрема Лукашенка. Про обмежувальні заходи проти президента Білорусі оголосили також Великобританія й Канада.

Євросоюз 2 жовтня увів обмежувальні заходи проти 40 осіб, відповідальних за фальсифікацію результатів президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів. Також санкції ввели США.