Гольдфарб: Головредів великих російських ЗМІ необхідно розглядати в тій самій категорії, що й ольгінських тролів

Гольдфарб: Головна зброя на нинішніх фронтах холодної війни – дезінформація і пропаганда
Фото: ЕРА
Великі російські медіа розпалюють ненависть і поширюють дезінформацію, тому проти них також варто вводити санкції. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив американсько-російський публіцист і голова Фонду Литвиненка Олександр Гольдфарб, коментуючи останні обмеження, які США запровадили проти РФ.

"Коли до США приїжджала [вдова колишнього підполковника ФСБ РФ Олександра Литвиненка] Марина Литвиненко, ми ходили Конгресом і намагалися переконати американських законодавців занести в санкційні списки російські ЗМІ та головних пропагандистів. Нам говорили: "Ми розуміємо, що вони займаються дезінформацією і пропагандою, але йдеться про свободу слова. Медійні організації – священна корова, яку забороняє чіпати перша поправка. Конгрес не має видавати закони, які обмежують свободу інформації". Тоді у нас нічого не вийшло. Але тепер під санкції потрапив [перший заступник керівника адміністрації президента РФ] Олексій Громов, який, як зазначають, керує системою дезінформації та інформаційних атак РФ. І хочеться, щоб усі головреди російських ЗМІ теж потрапили під санкції", – зазначив Гольдфарб.

Він вважає, що американській адміністрації варто заборонити великим компаніям давати гроші на рекламу російським ЗМІ.

"Якщо розібратися, інформаційна політика великих російських медіа мало чим відрізняється від тих, що потрапили під санкції – вони теж нагнітають, розпалюють ненависть, поширюють дезінформацію, підбурюють оскаженілих екстремістів в Америці та Європі і підтримують антидемократичні сили. Їхнє місце в санкційних списках. Треба заборонити західним компаніям давати гроші на рекламу цим ЗМІ, що було б дієво, а головне – справедливо. Людей на кшталт [ведучого телеканала "Россия 1"] Дмитра Кисельова, [головної редакторки телеканала RT] Маргарити Симоньян, [генерального директора "Первого канала"] Костянтина Ернста й інших необхідно розглядати в тій самій категорії, що й ольгінських тролів. Поки цього не відбулося. Сподіваюся, перший дзвінок пролунав і буде наступний крок", – сказав Гольдфарб.

На його думку, американський істеблішмент серйозно стурбований масштабами російської пропаганди.

"Головна зброя на нинішніх фронтах холодної війни – дезінформація і пропаганда. Праві партії в Європі і праве крило Республіканської партії у США – безумовно п'ята колона Росії на Заході. Російська пропаганда грає на внутрішньоамериканських темах. Думаю, це переполошило Байдена і його радників. Це відчуття загрози, такої самої, яку свого часу становив Комінтерн і пропагандисти світової революції. Є величезна армія людей, ласих на риторику російської пропаганди, що має грандіозні політичні наслідки. Рівень занепокоєності прихильників стабільності в американській системі такий високий, тому що вони побачили паралелі між тим, що відбувається зараз і за часів Комінтерну", – пояснив Гольдфарб.

Контекст:

15 квітня США ввели новий пакет санкцій проти Росії. Вони торкнулися 32 осіб, причетних до втручання у вибори президента США 2020 року, і шести технологічних російських компаній, які надають кіберпідтримку російським спецслужбам, повідомили в Білому домі.

Окрім того, міністерство фінансів США видало директиву, яка забороняє американським фінансовим інститутам безпосередньо купувати боргові зобов'язання, випущені Центробанком, Фондом національного добробуту РФ або міністерством фінансів після 14 червня 2021 року.

Також США вирішили вислати із країни 10 співробітників російського посольства у Вашингтоні. За даними Білого дому, серед них є представники російських спецслужб.

МЗС України привітало введення санкцій. Глава відомства Дмитро Кулеба підкреслив, що Київ підтримує реакцію США "на зловмисне втручання РФ у справи інших країн", зокрема у президентські вибори у США.

Росія зі свого боку пригрозила дати відповідь на санкції США. Речниця міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова 15 квітня заявила, що відповідь Росії "невідворотна" і її буде опрацьовано, російська влада має намір повідомити про неї "найближчим часом".