Грицак заявив, що розслідування щодо української військової компанії в Сирії є фейком російських спецслужб

За словами Грицака, "Вегу" дійсно було зареєстровано в Україні, але у 2013 році вона практично припинила свою роботу у країні після того, як її засновник виїхав у Росію
Фото: ssu.gov.ua

Розслідувачі з Conflict Intelligence Team повідомили, що в Сирії діє приватна російсько-українська військова компанія "Вега", яка навчає бійців групи "Ліва аль-Кудс", що діє в інтересах президента Сирії Башара Асада. Голова Служби безпеки України Василь Грицак спростував цю інформацію.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак сказав, що інформація, оприлюднена розслідувачами групи Conflict Intelligence Team (СІТ) про діяльність української приватної військової компанії "Вега" в Сирії, є недостовірною, повідомила 28 березня прес-служба СБУ у Facebook.

Vega Strategic Services дійсно було зареєстровано в Миколаєві у 2011 році громадянином України Анатолієм Смоліним, зазначив Грицак. Однак вона не має стосунку до військової сфери. За словами голови СБУ, сфера діяльності компанії пов'язана з наданням охоронних і супутніх послуг. У 2013 році "Вега" практично припинила свою роботу в Україні після виїзду Смоліна в Росію.

Грицак підкреслив, що функціонування приватних військових компаній не передбачено законодавством України.

За даними СБУ, московський філіал компанії на чолі з громадянином України Дмитром Джинікашвілі на початку 2014 року активно використовували співробітники спецслужб РФ для вербування російських найманців для участі в бойових діях в Україні.

Джинікашвілі і Смолін, чиї імена фігурують у розслідуванні СІТ, виїхали з України до 2014 року і, за даними СБУ, співпрацюють із російською військовою розвідкою. Зокрема, Джинікашвілі із 2017 року обіймає посаду інструктора у позаштатній структурі військової розвідки РФ – у "міжнародному центрі бойової та спеціальної підготовки "Вовк".

Смоліна після закінчення в 1988 році Санкт-Петербурзького вищого військово-морського училища імені Фрунзе було зараховано до лав КДБ СРСР. У 1993–1997 роках служив в органах Міністерства внутрішніх справ України, його було звільнено за втрату вогнепальної зброї. У 2012 році він продав усю нерухомість в Україні і виїхав із країни, повідомили у СБУ.

За версією СБУ, із 2016 року Смолін через підконтрольні йому російські охоронні структури займається вербуванням найманців у спецпідрозділи Головного розвідувального управління Генштабу РФ під назвою ПВК "Вагнер".

Грицак також розповів, що російські спецслужби доручили підконтрольному російському бізнесмену Євгенові Пригожину "Федеральному агентству новостей" (ФАН) провести фейкове розслідування на тему української присутності в Сирії після низки викривальних брифінгів СБУ про таємну діяльність і злочини ПВК "Вагнер" в Україні, Сирії, Судані та Центральноафриканській Республіці.

"Перша спроба, зроблена через афілійоване з ФАН так зване інформаційне агентство Anna-News на початку лютого 2019 року, виявилася вкрай невдалою. Постановочні фото тренування в Сирії місцевих бойовиків начебто за участю бійців неіснуючої української ПВК "Вега", роль яких виконували російські найманці ПВК "Вагнер", не викликали жодного інформаційного резонансу", – повідомив Грицак.

Він зазначив, що після цього кілька інформаційних ресурсів дістало від РФ пропозицію провести "власне" розслідування за матеріалами ФАН щодо функціонування ПВК "Вега".

28 березня СІТ опублікувала статтю, у якій заявила, що в Сирії діє приватна російсько-українська військова компанія "Вега", яка навчає бійців групи "Ліва аль-Кудс", що діє в інтересах президента Сирії Башара Асада.

У СІТ припускали, що "Вега" "щонайменше" працює з відома російського командування, але залишили відкритим питання фінансування компанії.