Хакери дістали доступ до даних про вакцину від Pfizer і BioNTech

У світі 52 виробники вакцини проти COVID-19 є кандидатами на клінічну оцінку препарату
Фото: EPA

Кіберзлочинці дістали доступ до нормативних документів про реєстрацію вакцини проти коронавірусу, поінформували в компанії BioNTech.

Під час атаки на Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) хакери дістали доступ до документів про вакцину проти коронавірусу, створену американською компанією Pfizer спільно з німецькою BioNTech. Про це 9 грудня повідомила пресслужба компанії BioNTech.

Кіберзлочинці дістали доступ до нормативних документів про реєстрацію вакцини проти коронавірусу BNT162b2, зазначено в повідомленні BioNTech.

У пресслужбі повідомили, що системи компаній-розробників було зламано. За їхніми даними, свідчень того, що хакери дістали доступ до персональних даних учасників випробувань вакцини, немає.

В EMA заявили, що проведуть розслідування.

Яке хакерське угруповання здійснило атаку, не повідомляють.

Агентство з лікарських засобів ЄС зараз є органом, що відповідає, зокрема, за вивчення в ЄС даних щодо випробування вакцин проти коронавірусу, які з'являються, воно також надає свої висновки щодо досліджуваних препаратів і рекомендує їх для використання на внутрішньому ринку Євросоюзу.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними ВООЗ станом на 8 грудня, у світі 52 виробники вакцини проти COVID-19 є кандидатами на клінічну оцінку препарату. Доклінічні випробування проводить 162 компанії. Американська компанія Moderna повідомила, що ефективність її вакцини проти COVID-19 становить 94,1%, а проти тяжкої форми коронавірусної інфекції – 100%. Підсумки випробувань вакцини BNT162b2 американської Pfizer, розробленої спільно з німецькою BioNTech, продемонстрували 95% ефективності вакцини.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус називав вакцину Pfizer "дуже обнадійливою".

Компанії Pfizer і BioNTech розраховують виробити до 50 млн доз вакцини 2020 року й до 1,3 млрд до кінця 2021 року. Pfizer уже встигла продати приблизно 82% доз.