Генсек ООН засудив удар Ірану по Ізраїлю після того, як Ізраїль оголосив його персоною нон ґрата

За словами Гутерріша, його засудження іранської атаки мало бути очевидним у контексті заяви, яку він зробив напередодні
Фото: EPA

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш 2 жовтня заявив, що рішуче засуджує ракетний удар Ірану по Ізраїлю 1 жовтня. Його процитував сайт ООН.

Під час засіданні Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку щодо ситуації на Близькому Сході Гутерріш заявив, що в бік Ізраїлю було випущено приблизно 200 балістичних ракет.

"Як я вже робив стосовно атаки Ірану у квітні – і як це мало бути очевидним напередодні в контексті висловленого мною засудження, – я вкотре рішуче засуджую вчорашню масовану ракетну атаку Ірану на Ізраїль", – сказав генсек.

Напередодні ООН оприлюднила заяву Гутерріша, у якій він засудив розширення конфлікту на Близькому Сході й закликав припинити вогонь.

Контекст:

Увечері 1 жовтня Іран атакував Ізраїль більше ніж 180 ракетами, про це повідомили в Армії оборони Ізраїлю. Іран стверджує що, зокрема, поцілив по трьох ізраїльських військових базах у районі Тель-Авіва. У ЦАХАЛ заявили, що атака Ірану "матиме наслідки", а також про те, що багато іранських ракет перехопили, але є кілька влучань у центрі й у кількох районах на півдні країни.

2 жовтня міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац оголосив Гутерріша персоною нон ґрата через відсутність офіційного засудження дій Ірану й заборонив йому в'їзд до країни