Глави МЗС Латвії, Литви й Естонії слідом за Україною відмовилися брати участь у саміті ОБСЄ через присутність на ньому Лаврова

Присутність Лаврова стала причиною відмови прем'єрів країн Балтії брати участь у зустрічі на саміті ОБСЄ
Фото: EPA

Міністри закордонних справ країн Балтії не братимуть участі в засіданні профільної ради Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), яке відбудеться 30 листопада – 1 грудня у Скоп'є (Північна Македонія). Як причину бойкоту вони вказали присутність на зустрічі міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Спільну заяву опублікувала пресслужба дипвідомства Литви в соцмережі Х.

"За останні два роки ми стали свідками того, як одна держава – учасниця ОБСЄ активно й жорстоко намагалася знищити іншу. Будьмо гранично зрозумілими: агресивна війна і звірства Росії проти її суверенного й мирного сусіда України очевидно порушують міжнародне право, включно зі Статутом ООН, і є нападом на ОБСЄ та її основоположні принципи. Ми також не фіксуємо нічого, крім обструкційної поведінки Росії всередині самої ОБСЄ: спочатку вона блокує будь-яку присутність і діяльність ОБСЄ в Україні, потім блокує головування Естонії у 2024 році з повністю сфабрикованих причин, а тепер блокує конструктивні рішення для підтримки життя й функціонування організації", – ідеться в заяві.

На думку міністрів, присутність Лаврова на саміті лише надасть Росії ще одну можливість для пропаганди, а також створює ризик легітимізувати Росію-агресора як повноправного члена спільноти вільних націй, применшити жорстокі злочини, які вчиняє Росія, і змиритися з обурливим порушенням Росією фундаментальних принципів і зобов'язань ОБСЄ і з неповагою до них.

"Ми, міністри Естонії, Латвії та Литви, не братимемо участі в цьому й не поділятимемо відповідальності за наслідки, які це створить", – наголошують у документі.

Міністри закликали Росію негайно припинити агресію, вивести свої війська з усіх окупованих територій, відшкодувати завдані збитки і притягнути до відповідальності винних у міжнародних злочинах.

Контекст:

24 листопада уряд Північної Македонії дозволив МЗС і міноборони допустити проліт і приземлення російського літака для участі в міністерській зустрічі. За даними редактора Radio Free Europe / Radio Liberty з питань Європи Рікарда Йозвяка, до складу російської делегації увійдуть, окрім Лаврова, його лікар, технічний персонал, охорона, 17 дипломатів, зокрема прессекретарка МЗС РФ Марія Захарова, і 24 журналісти – загалом 85 осіб.

Міністр закордонних справ Північної Македонії, чинний голова ОБСЄ Буяр Османі, коментуючи рішення уряду, заявив, що як глава МЗС він проти приїзду Лаврова, але "він їде не до Скоп'є, він їде в ОБСЄ", і "треба відчувати різницю", повідомляло Libertas.mk. Міністр наголосив, що Лавров уже був у Нью-Йорку на засіданні Генасамблеї ООН. Османі зазначив, що постійно контактує з Кулебою і розуміє, "наскільки це делікатне питання". "У цій ситуації приїзд одного наражає на ризик приїзд іншого. Для нас важливо, щоб ОБСЄ була здоровою й живою після ради міністрів", – додав Османі.

Сам Лавров заявляв, що російська делегація візьме участь у міністерській зустрічі ОБСЄ у Північній Македонії, якщо Болгарія відкриє повітряний простір для літака делегації, повідомляло пропагандистське агентство ТАСС.

27 листопада в МЗС Болгарії повідомили, що дали дозвіл на проліт літака Лаврова для участі в засіданні як "виняток із застосування до нього санкційного режиму ЄС". Цей дозвіл не поширюється на членів його делегації, які також під санкціями.

У МЗС України повідомили, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бойкотуватиме саміт. Спікер відомства Олег Ніколенко уточнив, що йдеться про бойкот зустрічі саме на рівні міністрів закордонних справ. На рівні послів українська делегація буде.