"Хотіли у нас революцію влаштувати, а дістали самі". Лукашенко прокоментував протести в Польщі

Лукашенко: Я їм казав: не лізьте в чужий город, розберіться в себе
Фото: president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що в Польщі на протести вийшли жінки, селяни і робітники.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив на зустрічі з новим главою МВС, що в Польщі склалася "непроста ситуація". Про це 29 жовтня повідомила пресслужба глави держави.

"Вони хотіли у нас революцію влаштувати, навіть не революцію, а заколот, а дістали самі... Там не відморозки піднялися, а піднялися жінки, і зрозуміло, за що піднялися. Там піднялися селяни, і вони знають, за що піднялися. Там робочі піднялися, знають за що, держслужбовці. Жінки піднялися і почали протестувати не тому, що тільки аборти [заборонили]. Це був спусковий гачок", – сказав Лукашенко.

Він вважає, що в Польщі великий розрив між багатими й бідними, це призвело до обурення людей.

"Це все в купу зібралося, а далі – спусковий гачок: для селян – хутро, для жінок аборти. Це був уже привід. А там давно вже революція зріла, і я їм про це говорив: не лізьте в чужий город, розберіться в себе. Ні, полізли", – заявив президент Білорусі.

22 жовтня Конституційний суд Польщі вніс зміни до ухваленого 1993 року закону про планування сім'ї, захист людського плоду та умови дозволу переривання вагітності, ідеться в рішенні, опублікованому на сайті суду. Жінкам заборонили переривати вагітність навіть у разі, якщо у плоду невиліковне захворювання. Після оприлюднення рішення Конституційного суду поляки вийшли на протести, які тривають досі.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу в них здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла кандидатка від опозиції Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення, затримали понад 14 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Лукашенко звинувачує опозицію у спробі захоплення влади і вважає, що акції протесту фінансують західні країни. За його словами, Україна разом зі США, Польщею, Литвою і Чехією 10 років готувалися "до нинішнього часу "Ч".