Греція відмовилася передавати Україні Patriot і C-300

Уряд Греції знову заявив про відмову передати Україні системи ППО – як Patriot (на фото), так і радянського виробництва
Фото: Повітряні Сили ЗС України / Facebook (архів)

Системи протиповітряної оборони потрібні Греції для самозахисту, тому Афіни не нададуть Україні зенітних ракетних комплексів С-300 і Patriot. Про це прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив 25 квітня в інтерв'ю Iefimerida.

За словами Міцотакіса, союзники просили Афіни про передання такого озброєння, проте влада Греції пояснила, чому не може його віддати.

Він наголосив, що системи ППО є "критично важливими" для оборони Греції і їх не можуть передати в Україну.

Прем'єр нагадав, що Греція "підтримувала Україну різними способами", але від початку попередила, що не може залишитися без систем озброєнь, які мають вирішальне значення для можливостей стримування.

22 квітня Financial Times писало, що ЄС і НАТО тиснуть на Грецію та Іспанію, щоб вони надали Україні системи ППО.

Pronews 23 квітня стверджувало, що Греція надасть Україні Patriot в обмін на гарантії безпеки США.

The Guardian 24 квітня писало, що Греція та Іспанія розглядають можливість постачання Києву Patriot, у Європі батареї також є на озброєнні Німеччини, Польщі, Румунії і Нідерландів. Іспанія, за інформацією El Pais, відмовила в переданні самого ЗРК, але надасть Україні обмежену кількість ракет до нього.

Контекст:

Видання Forbes Ukraine 2022 року писало, що Греція має один із найбільших арсеналів радянських систем протиповітряної оборони на Заході й боєприпаси до них. На озброєнні країни стоять 12 комплексів С-300, 25 систем "Тор-1М" і 38 ЗРК "Оса".

Грецьке видання Kathimerini 27 січня повідомило, що держсекретар США Ентоні Блінкен надіслав листа Міцотакісу з пропозицією передати або продати Україні стару радянську зброю в обмін на допомогу Вашингтона на суму $200 млн. Греція, за даними видання, погодилася на пропозицію.

Офіційний представник уряду Греції Павлос Марінакіс 5 лютого спростував інформацію про доправлення в Україну зенітних ракетних комплексів С-300 і ракет до них.