Грозєв: Найімовірніше, була спроба організувати зустріч Дурова й Путіна в Баку, але Путін відмовився

Дурова затримали в Парижі 24 серпня, куди, за повідомленнями ЗМІ, він прилетів із Баку
Фото: durov / Instagram

В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозєв припустив, що з боку засновника месенджера Telegram Павла Дурова була спроба зустрітися з нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним в Азербайджані.

Гордон зазначив під час бесіди, що Путін був нещодавно з візитом у Баку, куди також прилетів Дуров. Він запитав Грозєва, чи є в нього інформація про їхню ймовірну зустріч.

"Поки рано говорити про інформацію від власних джерел. На основі того, що було опубліковано, найімовірніше, була спроба такої зустрічі і, найімовірніше, Путін відмовив, – відповів болгарський журналіст-розслідувач. – Навіть якщо це було так, я не бачу дуже безневинного чи доброго пояснення, чому власник і директор месенджера, який не співпрацює з владою і стверджує, що з російською владою точно не співпрацює, хотів би зустрічатися із президентом країни-агресора, котрий узагалі перебуває під обвинуваченнями у злочинах проти людяності в Гаазі".

Грозєв зазначив, що весь цивілізований світ вважає Путіна "нерукоподатним".

"Чому один російський, хай би й "хороший олігарх", але вирішив із ним зустрітися? Я не розумію", – додав журналіст-розслідувач.

Контекст:

Дурова затримали ввечері 24 серпня в паризькому аеропорту "Ле Бурже".

За інформацією агентства AFP, Дуров прилетів до Парижа з Баку повечеряти (російські ЗМІ писали, що у столиці Азербайджану бізнесмен нібито мав зустрітися з Путіним, проте речник Кремля Дмитро Пєсков це заперечує). Водночас, повідомляв телеканал BFMTV, бізнесмен знав, що у Франції він є персоною нон ґрата, але прилетів у країну. Це рішення джерело телеканала назвало загадкою.

Прокуратура Франції заявила, що Дурова затримали на підставі ордера у справі, яку 8 липня розпочав департамент боротьби з кіберзлочинами.

ЗМІ зазначали, що головною причиною затримання Дурова є його відмова від модерації Telegram, який часто використовують злочинці, і відмова від співпраці з правоохоронними органами.

Після затримання Дурова в Telegram заявили, що дотримуються законодавства Євросоюзу і що їхньому засновнику "нічого приховувати". "Абсурдно стверджувати, що платформа чи її власник відповідальні за зловживання цією платформою", – зазначили в компанії.

28 серпня Дурова відпустили з-під варти під заставу в розмірі €5 млн, йому заборонено покидати Францію.