Група євродепутатів хоче виключити Угорщину із Шенгену через спрощення в'їзду для росіян

Рішення Угорщини поставить під загрозу загальне функціонування Шенгенської зони, вважають у Європарламенті
Фото: EPA

Група із 67 євродепутатів поставила під питання членство Угорщини в Шенгенській зоні після рішення Будапешта про пом'якшення візового режиму для громадян Росії й Білорусі. Про це йдеться в листі євродепутатів до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, його 5 серпня цитує "Європейська правда".

Ініціаторами листа стали литовський євродепутат Петрас Ауштрявічюс і євродепутатка із Чехії Дануше Нерудова. Загалом під ним підписалося 67 європейських парламентарів. Підписанти заявили, що лист є виявом їхньої стурбованості щодо нещодавнього рішення угорського уряду послабити візові обмеження для громадян Росії й Білорусі.

"Прем'єр-міністр [Угорщини Віктор] Орбан, очевидно, все більше й більше випробовує терпіння ЄС", – ідеться в листі. Автори нагадали про блокування Будапештом санкцій проти РФ, допомоги Україні, а також "мирний вояж" Орбана в Москву, на який ЄС його не уповноважував.

Рішення Орбана про розширення імміграційної програми для росіян і білорусів становить значну загрозу безпеці усіх країн – членів ЄС і їхніх громадян, зазначили євродепутати. Вони нагадали, що іммігранти  з угорськими візами матимуть можливість вільно пересуватися по всій Шенгенській зоні. Без належного контролю є ризик, що ці громадяни можуть посилити російську шпигунську мережу в ЄС, ідеться в листі. Депутати закликали захистити європейських громадян від цих загроз.

У зв'язку із цим вони закликали Європейську комісію вжити термінових заходів для розслідування рішення Угорщини, оскільки воно може стати лазівкою й потенційно поставити під загрозу загальне функціонування Шенгенської зони та її роль як безпечного простору для громадян.

"Якщо угорський уряд відмовиться змінити свою політику, комісія й усі представники ЄС мають поставити під сумнів присутність Угорщини в Шенгенській зоні, запровадивши нові заходи для захисту європейських громадян, зокрема, за необхідності, нові засоби контролю на угорських кордонах", – заявили автори листа. Вони підкреслили, що інші країни Шенгенської зони мають право не визнавати візи, видані Угорщиною громадянам Росії й Білорусі, з відповідними наслідками.

Контекст:

Угорщина 29 липня спростила правила в'їзду для громадян країни-агресора Росії та її союзника Білорусі.

Росіян і білорусів у липні долучили до програми отримання "національної карти" – дворічної посвідки на проживання для охочих працювати в Угорщині. Програма дає змогу іноземцям перевезти до Угорщини сім'ю й за три роки претендувати на одержання постійної посвідки на проживання. Отримувачі карти можуть безперешкодно в'їжджати у країну й переміщатися в інші країни ЄС без перевірки безпеки на європейському рівні.

У відповідь у ЄС закликали вжити термінових заходів проти Угорщини.