Ілларіонов: Сталін дуже хотів союз із Гітлером, але Гітлер його не взяв у свою банду

Ілларіонов: Сталін приготував довгий список своїх побажань: чого він хотів від Гітлера
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Радянський диктатор Йосип Сталін хотів союз із нацистським диктатором Адольфом Гітлером. Про це в ефірі авторської програми засновника інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона заявив російський економіст, президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов.

"Треба, до речі, пам'ятати ще, що все-таки це була війна не чотирирічна, а шестирічна. Перші два роки з яких СРСР був союзником нацистської Німеччини. І СРСР спільно з нацистською Німеччиною був агресором та здійснював агресію проти незалежних, суверенних, мирних держав: трьох балтійських держав, Польщі, Фінляндії, Румунії. Разом з агресором", – сказав він.

За словами Ілларіонова, якби в листопаді 1940 року під час візиту В'ячеслава Молотова в Берлін "було б досягнуто угод, то війна б тривала", і союзниками СРСР були б i досi Німеччина, Італія та Японія, а противниками були б Сполучені Штати Америки, Англія і Франція.

"Це був не вибір Сталіна. Це не був вибір Молотова. Сталін хотів союз із Гітлером. Сталін приготував довгий список своїх побажань: чого він хотів від Гітлера. Він готовий був приєднатися до тристороннього – а потім і чотиристороннього  Берлінського пакту. Саме із цим він скерував Молотова. І там було погоджено ці умови. Через Гітлера цей союз не відбувся. Сталін його дуже хотів. Гітлер його не взяв у свою банду. Сталін дуже хотів потрапити в цю банду, але його туди не взяли. Ми маємо пам'ятати про те, до якої іншої катастрофи для нас усіх, для наших близьких, для наших країн могло призвести укладення союзу: нового союзу – на додаток до того союзу, який було укладено 1939 року, якби цей договір було укладено в листопаді 1940-го", – сказав він.

Ілларіонов: Путін готував війну з Україною 11 років як мінімум. Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

23 серпня 1939 року СРСР і Німеччина вирішили розділити сфери впливу у Східній Європі й підписали договір про ненапад. Документ відомий як пакт Молотова – Ріббентропа, за прізвищами міністрів закордонних справ СРСР і Німеччини, які поставили під ним підписи. За тиждень після укладення пакту Німеччина напала на Польщу, що стало початком Другої світової війни. Закінчилася війна 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії.

1941 року Німеччина із союзниками, всупереч договору, напала на СРСР. Період із 22 червня 1941 року до 9 травня 1945 року в російській історіографії називають Великою Вітчизняною війною.

У РФ стверджують, що СРСР "ніколи не був союзником гітлерівської Німеччини" і що він вимушено підписав договір про ненапад. У МЗС Росії 2019 року заявили, що цей крок дав змогу Радянському Союзу відтермінувати початок війни майже на два роки і зміцнити обороноздатність країни, "тим самим було врятовано сотні тисяч життів".