Інцидент із БПЛА США над Чорним морем був неминучим, щоб запобігти такому – потрібно вигнати РФ із Криму – МЗС України

Кулеба назвав інцидент із БПЛА США над Чорним морем "рутинним"
Фото: EPA
Поки Росія не покине окупований нею 2014 року український півострів Крим, такі інциденти, як збиття американського БПЛА над Чорним морем, "будуть неминучими", а саме Чорне море – "не буде безпечним місцем".

Таку думку в інтерв'ю ВВС, яке опублікували 15 березня, висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він назвав інцидент "рутинним" і зазначив, що не очікує щодо цього дипломатичної ескалації.

За словами Кулеби, "єдиний спосіб запобігти подібним інцидентам – це фактично вигнати Росію із Криму".

Журналісти ВВС запитали главу МЗС, чи можуть США та інші союзники бути обережнішими після інциденту з БПЛА над Чорним морем.

Якщо Захід "хоче продемонструвати свою слабкість", відповів Кулеба, то "він, звичайно, повинен продемонструвати свою обережність після такого інциденту". Але навряд "в столицях панують такі настрої", вважає міністр.

"Настрій – не робити ескалацію, але й не піддаватися тиску – фізичному чи риторичному – з боку Росії", – резюмував Кулеба.

Контекст:

Інцидент із безпілотником MQ-9 Reaper ВПС США та двома російськими Су-27 стався 14 березня над міжнародними водами у Чорному морі. За даними Пентагону, російський льотчик навмисно пролетів перед безпілотником, кілька разів зливав пальне і зачепив його пропелер у задній частині. Після цього MQ-9 Reaper був "некерованим і нездатним літати", тому США "приземлили його" у нейтральних водах, розповів 14 березня на брифінгу спікер Пентагону Пет Райдер, його цитує сайт відомства.

У міноборони РФ заявили, що російські винищувачі нібито не вступали в контакт із БПЛА США над Чорним морем, а він сам упав "унаслідок різкого маневрування". Водночас літаки РФ "успішно повернулися на аеродром базування".

За даними Fox News, Су-27, який брав участь в інциденті, приземлився пізніше в окупованому Росією Криму. Імовірно, він зазнав пошкоджень після зіткнення, припустили в Пентагоні.

CNN зазначив, що це перший відомий за час повномасштабної війни РФ проти України випадок "потенційно небезпечної ескалації" за участю російських та американських повітряних сил. Американські безпілотники неодноразово літали над Чорним морем, зокрема після окупації Росією Криму.

Про зіткнення проінформували президента США Джо Байдена.

Держдеп США викликав посла РФ, щоб висловити "рішучі заперечення" щодо інциденту. За підсумками зустрічі посол заявив, що РФ "не зацікавлена в конфронтації" зі США, але "американським літакам нічого робити поблизу російського кордону".