Іран допоміг терористам ХАМАС організувати напад на Ізраїль – WSJ

Атаку на Ізраїль із сектору Гази допоміг організувати Іран, з'ясувала The Wall Street Journal
Фото: EPA

Представники служб безпеки Ірану допомогли бойовикам палестинського руху ХАМАС спланувати напад на Ізраїль, у підготовці атаки брали участь представники й інших терористичних угруповань. Про це пише 8 жовтня газета The Wall Street Journal.

Підготовка до атаки на Ізраїль, за даними WSJ, тривала кілька тижнів. Співробітники служби безпеки Ірану, які допомогли спланувати раптовий напад 7 жовтня, дали "зелене світло" на вторгнення на зустрічі в Бейруті (Ліван) 2 жовтня, пише Wall Street Journal, посилаючись на високопоставлених членів ХАМАС і "Хезболли", ще одного терористичного угруповання бойовиків, яке підтримує Іран.

Видання вказує, що розроблення планів і уточнення деталей операції тривали із серпня, відбулося кілька зустрічей у Бейруті, у яких брали участь члени Корпусу вартових ісламської революції та представники чотирьох угруповань бойовиків, котрих підтримує Іран, зокрема ХАМАС і "Хезболла".

Інформацію про причетність Ірану до організації нападу на Ізраїль журналістам підтвердили один із європейських посадовців і радник сирійського уряду.

Водночас високопоставлений представник ХАМАС Махмуд Мірдаві заявив, що угруповання нібито планувало напад самостійно, зазначає WSJ.

Контекст:

Південні та центральні райони Ізраїлю зазнали масованого ракетного обстрілу із боку сектору Гази вранці 7 жовтня. Лідер військового крила ХАМАС Мохаммед Дейф оголосив про початок операції "Буря Аль-Акси". ЦАХАЛ повідомив про проникнення палестинських бойовиків із Гази на територію Ізраїлю через кілька пропускних пунктів, а також із моря й повітря.

Ізраїль у відповідь оголосив про початок контртерористичної операції в секторі Гази під назвою "Залізні мечі". Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив про вступ країни "в довгу й важку війну", він пообіцяв відновити безпеку громадян Ізраїлю та висловив упевненість у перемозі.

Міністр національної безпеки Ізраїлю Ітамар Бен-Гвір оголосив про введення в країні надзвичайного стану.

Влада Ізраїлю протягом доби планує евакуювати всіх своїх жителів поблизу кордону із сектором Гази, повідомив представник ЦАХАЛ Даніель Хагарі 8 жовтня.

За даними станом на вечір 8 жовтня, в Ізраїлі жертвами нападу ХАМАС стало не менше ніж 700 людей, понад 2156 дістали поранення. Кількість палестинців, які загинули в секторі Гази, сягнула щонайменше 413, ще 2300 поранено.