Ісландія скасувала всі обмеження, введені через COVID-19. У країні вакциновано 60% населення

Oдну дозу вакцини ввели 87% жителів Ісландії
Фото: ЕРА

В Ісландії з 26 червня скасували всі обмеження, введені у країні через спалах коронавірусної інфекції. Про це повідомило міністерство охорони здоров'я країни.

Міністерка охорони здоров'я Ісландії Свандіс Сваварсдоттір уточнила, що скасують соціальне дистанціювання, обмеження на зібрання та робочий час, а також носіння масок.

"Ми повертаємося до тієї моделі суспільства, у якій ми можемо нормально жити. Ми прагнули до цього відтоді, як почали обмежувати збори через пандемію понад рік тому", – заявила міністерка.

Із 1 липня тих, хто в'їжджає в Ісландію і надав довідки про вакцинацію препаратами, схваленими європейським регулятором, звільнять від обов'язкового тестування на COVID-19.

Приблизно 87% жителів Ісландії ввели принаймні одну дозу вакцини, майже 60% повністю вакциновано проти COVID-19. Влада зазначила, що очікує в майбутньому невеликих осередків поширення інфекції.

"Ми впевнені, що наші можливості щодо відслідковування контактів і готовність населення дотримуватися вимог карантину та ізоляції виявляться достатніми для боротьби з будь-якими новими спалахами", – сказав глава департаменту цивільного захисту Відір Рейніссон.

В уряді додали, що більшість діагностованих цього року випадків захворювання стосується варіанта коронавірусу "Альфа", або "британського" штаму. За словами головного епідеміолога Ісландії Торолфура Гуднасона, карантин допоміг знизити рівень поширення інфекції.

Контекст:

В Ісландії проживає приблизно 360 тис. осіб. Наразі 12 осіб перебувають на самоізоляції через зараження. Усього за час епідемії у країні виявили понад 6,6 тис. хворих на COVID-19, померло від цієї хвороби 30 осіб. За даними міністерства охорони здоров'я Ісландії, 2021 року у країні від коронавірусної інфекції помер один хворий.