"Історія не забуде тих, хто відводив очі". Джонсон розповів росіянам про звірства армії РФ проти мирного населення України

Джонсон не вірить, що Путін діє від імені населення країни
Фото: ЕРА
Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон 5 квітня у Twitter оприлюднив звернення до громадян Росії у зв'язку з війною, яку РФ веде проти України.

"Російському народу: подивіться, що коїться від вашого імені", – ідеться в підписі до відео.

Він закликав росіян шукати правдиву інформацію про те, що відбувається.

Джонсон почав своє звернення російською, зазначивши, що "росіяни гідні правди і гідні того, щоб дізнатися факти".

Далі він продовжив свою промову англійською, але відео з російськими субтитрами. Джонсон говорив про злочини окупантів проти мирного населення України, розповідав про вбивства цивільних у населених пунктах під Києвом, де тіла загиблих знаходили, зокрема, зі зв'язаними руками.

"Звірства російських військових у Бучі, Ірпені та інших місцях в Україні жахнули світ. Масові вбивства мирних жителів – їм зв'язали руки й розстріляли. Жінок ґвалтували на очах їхніх малолітніх дітей. Спалені не до кінця тіла звалені у братські могили або кинуті на вулиці. Ці повідомлення настільки шокують і жахають, що не дивно, що влада намагається приховати це від вас", – сказав Джонсон.

На його думку, президент РФ Володимир Путін вважає, що у випадку, якщо росіяни побачать правду, вони не підтримуватимуть ведення війни.

"Він знає, що ці злочини зраджують довіру кожної російської матері, яка гордо проводжає сина на військову службу. Він знає, що це пляма на честі Росії, пляма, яка тільки розростатиметься і в'їдатиметься дедалі глибше з кожним днем цієї війни", – додав Джонсон.

Прем'єр Британії закликав росіян встановити VPN і дізнаватися інформацію "з будь-якої точки світу", не лише з російських ЗМІ.

"І коли ви дізнаєтеся правду – поділіться нею. Винних буде притягнуто до відповідальності. А історія не забуде тих, хто відводив очі", – наголосив він.

Завершив свою промову Джонсон російською. "Вашого президента звинувачують у воєнних злочинах. Але я не вірю, що він діє від вашого імені", – звернувся він до росіян.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Сьогодні – 42-й день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. За цей час Росія втратила, за оцінкою українських військових, приблизно 18,6 тис. особового складу та сотні одиниць техніки. За оцінками НАТО станом на 24 березня, від 30 до 40 тис. російських військовослужбовців було вбито, поранено, узято в полон або пропало безвісти. З них загинуло від 7 до 15 тис. людей.

Офіційно Москва визнала загибель лише 1351 свого військового.

Опитування, проведене "Левада-центром" наприкінці березня, засвідчило, що 81% росіян підтримує вторгнення російської армії в Україну, не підтримує – 14%.