"Італія потребує єдності". Берлусконі відмовився від боротьби за посаду президента країни

Берлусконі заявив, що "колективні інтереси вищі за особисті мотиви"
Фото: ЕРА
Колишній прем'єр-міністр Італії, лідер партії Forza Italia Сильвіо Берлусконі повідомив 22 січня у Facebook, що не боротиметься за посаду президента Італії.

"Я вирішив зробити ще один крок на шляху національної відповідальності, попросивши тих, хто це запропонував, відмовитися від вказання мого імені на пост президента республіки. Я й надалі служитиму своїй країні по-іншому, як я робив останніми роками, як політичний лідер і як член Європарламенту", – написав він.

Політик подякував "багатьом тисячам італійців", які підтримали його після інформації про висунення на посаду президента Італії.

"Ставлячи колективні інтереси вище за будь-які особисті мотиви, я разом із сім'єю та лідерами мого політичного руху багато розмірковував над одержаною пропозицією. Італія сьогодні потребує єдності, крім різниці між більшістю та опозицією, навколо зусиль із боротьби з дуже серйозною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я, щоб вивести країну з кризи", – пояснив Берлусконі.

Він також підтримав прем'єр-міністра країни Маріо Драгу і висловив думку, що "нинішній уряд має продовжити необхідний процес реформ щодо оподаткування, юстиції, бюрократії".

Контекст:

Берлусконі 85 років. Він очолював уряд Італії чотири рази: із 1994-го до 1995 року, із 2001-го до 2005 року, із 2005-го до 2006 року і з 2008-го до 2011 року. 2019 року його вчергове обрали депутатом італійського парламенту і він став членом Європарламенту.

В останні роки Берлусконі часто хворів. 2016 року Берлусконі зробили операцію на серці, 2019-го – на кишківнику. У вересні 2020 року політик хворів на коронавірусну інфекцію COVID-19, провів в ізольованій палаті "Сан-Рафаелі" 10 днів. Тоді у нього діагностували пневмонію, цей період Берлусконі назвав найнебезпечнішим випробуванням у житті.

Після перенесеної коронавірусної інфекції він кілька разів потрапляв до лікарні, пише ANSA – через наслідки COVID-19. Зокрема, у січні 2020 року Берлусконі госпіталізували до Монако через проблеми із серцем, а у березні та квітні – для перевірок і досліджень.