Італія виведе зі Словаччини свою систему ППО. Фіцо запитав, хто тепер захистить стратегічні об'єкти країни

Фіцо повідомив про виведення італійської ППО зі Словаччини
Фото: EPA

Італія виведе зі Словаччини свою систему протиповітряної оборони, яку передали торік, щоб замінити американську ППО Patriot. Про це заявив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо 2 березня, повідомляє Aktuality.sk.

"Мені надійшло повідомлення від італійського уряду про те, що італійську систему ППО, яку вони нам надали на рік, виведуть зі Словаччини, тому що вона потрібна їм в іншому місці", – заявив Фіцо.

Словацький прем'єр поцікавився, хто захищатиме атомні електростанції й інші стратегічні об'єкти країни. Він зазначив, що попередній уряд подарував Україні функціональну систему ППО С-300. "Потім у нас тут якийсь час були американські Patriot, вони теж поїхали, а тепер підуть і італійці", – сказав він.

Видання зазначає, що у Словаччині 145 італійських солдатів із ЗРК SAMP/T Mamba діють на військовій базі Малацки-Кучина в межах передової присутності НАТО.

Контекст:

Словаччина передала Україні систему С-300 у березні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Фіцо, якого 25 жовтня 2023 року призначили прем'єр-міністром Словаччини, заявляв, що у країни є "серйозніші проблеми, ніж питання України", і обіцяв, що його партія зробить усе можливе, щоб сприяти мирним переговорам, виступав "за нульову" військову допомогу Україні і проти нових антиросійських санкцій ЄС.

Новий уряд Словаччини вирішив припинити передавання військової допомоги Україні зі своїх складів. Водночас, за словами Фіцо, Словаччина готова надати гуманітарну, цивільну допомогу Україні.