Ізраїль готує відповідь на ракетний удар Ірану напередодні річниці нападу бойовиків ХАМАС – ЗМІ

Іран атакував Ізраїль понад 180 ракетами ввечері 1 жовтня
Фото: EPA

Ізраїль напередодні річниці нападу бойовиків терористичної організації ХАМАС 7 жовтня готує відповідь на масштабну ракетну атаку Ірану. Про це 5 жовтня написала The Guardian.

Як зазначив ЗМІ, ізраїльські військові розширюють свої операції на кількох фронтах у зв'язку з роковинами терактів 7 жовтня, включно із плануванням "значної та серйозної" відплати Ірану за масштабну атаку балістичними ракетами на Ізраїль 1 жовтня.

Ознаки неминучої ізраїльської відповіді Ірану з'явилися після того, як президент Франції Еммануель Макрон закликав ввести міжнародне ембарго на постачання зброї Ізраїлю для використання у війні проти ХАМАС у секторі Гази, наголосила The Guardian.

Зазначають, що Макрон зробив свою заяву тоді, коли ЦАХАЛ повідомив, що великий удар по Ірану є неминучим.

ЦАХАЛ готує відповідь на "безпрецедентний і незаконний" напад Ірану на Ізраїль, сказав у коментарі ЗМІ неназваний військовий посадовець.

На тлі ймовірного удару Ізраїлю у відповідь президент США Джо Байден застеріг від атаки по іранських нафтових родовищах.

Адміністрація США також заявляла, що виступає проти ізраїльського удару по ядерних об'єктах Ірану.

Контекст:

Увечері 1 жовтня 2024 року Іран атакував Ізраїль понад 180 ракетами.

У ЦАХАЛ заявили, що атака Ірану "матиме наслідки", а також про те, що багато іранських ракет перехопили, але є кілька влучань у центрі й у кількох районах на півдні країни. Іран стверджує, що, серед іншого, влучив у три ізраїльські військові бази поблизу Тель-Авіва. ЗМІ повідомляли, що кілька ракет збили есмінці США, які розміщені у східній частині Середземного моря.

За даними Axios, протягом кількох днів Ізраїль може завдати "істотного удару у відповідь" після атаки Ірану. Ізраїльські офіційні особи повідомили виданню, що атака у відповідь може бути спрямована на об'єкти нафтовидобування на території Ірану й інші стратегічні об'єкти. Також можливі цілеспрямовані вбивства та виведення з ладу іранських систем ППО.