Трамп заявив, що Ізраїль має ударити по ядерних об'єктах Ірану

Трамп не вважає, що від атак по ядерних об'єктах треба утримуватися
Фото: EPA (архів)

Експрезидент США і кандидат на цю посаду Дональд Трамп вважає, що Ізраїль має завдати удару по ядерних об'єктах Ірану у відповідь на атаку, яку Тегеран скоїв 1 жовтня. Про це Трамп заявив під час свого передвиборчого мітингу в Північній Кароліні, який транслювали в YouTube.

Політик розповів, що не погоджується з позицією чинного президента США Джо Байдена щодо пропорційних ударів у відповідь і утримування від атак ядерних об'єктів.

"Вони запитали [Байдена]: "Що ви думаєте про Іран? Чи вдарили б ви по Ірану?"– і він відповів: "Доки вони не вдарять по ядерній зброї". Це ж те, по чому ви хочете вдарити, так? Я кажу: "Думаю, він неправильно зрозумів. Хіба це не те, по чому ви маєте вдарити?" – сказав Трамп.

Контекст:

Увечері 1 жовтня 2024 року Іран атакував Ізраїль більше ніж 180 ракетами.

У ЦАХАЛ заявили, що атака Ірану "матиме наслідки", а також про те, що багато іранських ракет перехопили, але є кілька влучань у центрі й у кількох районах на півдні країни. Іран стверджує, що, зокрема, влучив у три ізраїльські військові бази в районі Тель-Авіва. ЗМІ повідомляли, що кілька ракет збили есмінці США, які були у східній частині Середземного моря.

За даними Axios, протягом кількох днів Ізраїль може завдати "істотного удару у відповідь" після атаки Ірану. Ізраїльські офіційні особи повідомили виданню, що атаку у відповідь можуть спрямувати на об'єкти нафтовидобування на території Ірану й інші стратегічні об'єкти. Також можливі цілеспрямовані вбивства й виведення з ладу іранських систем ППО.