Ізраїль, Йорданія та Ірак закрили повітряний простір після початку атаки Ірану на Ізраїль

Заборону на польоти можуть продовжити
Фото: pixabay.com

У зв'язку з початком атаки Ірану на Ізраїль у регіоні закрила свій повітряний простір низка країн, через які можуть летіти іранські дрони або ракети. Інформацію про це публікують ЗМІ.

В Ізраїлі повітряний простір закрили з 0.30 неділі, 14 квітня, пише The Times of Israel.

Управління аеропортів Ізраїлю (IAA) не уточнює, коли відновлять польоти. Відомство обіцяє надавати оновлену інформацію залежно від розвитку подій і рекомендує стежити за розкладом рейсів в авіакомпаній та на сайті IAA.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) відстежує понад 100 дронів, які вже запущено з Ірану в бік Ізраїлю.

Управління цивільної авіації Ірану оголосило про "тимчасове і попереджувальне" закриття свого повітряного простору, повідомляє іракське агентство INA. Заборона почала діяти об 11.30 за місцевим часом (збігається з київським) і має тривати до 5.30. Влада країни каже, що заборону можуть продовжити.

Також повітряний простір закрила Йорданія, яка може опинитися на шляху дронів-камікадзе, запущених з Ірану по Ізраїлю. Про заборону "на кілька годин" повідомило Arab News.

Рішення пов'язане з "гарантуванням безпеки йорданської аерокосмічної сфери на тлі зростання ескалації".

Після закриття повітряного простору Йорданія оголосила у своїй країні надзвичайний стан, наголошує The Times of Israel із посиланням на йорданські державні ЗМІ. 

Контекст:

У бік Ізраїлю прямують десятки безпілотників, запущених із території Ірану, повідомив увечері 13 квітня речник ЦАХАЛ Даніель Хагарі. За його словами, дронам знадобиться кілька годин, щоб досягти території Ізраїлю. Він додав, що під час перехоплення іранських ударних БПЛА військовими фіксуватимуть збої в роботі GPS.

Хагарі розповів, що сирени лунатимуть лише в тому разі, якщо дрони увійдуть у повітряний простір Ізраїлю у відповідних точках.

Спікер ЦАХАЛ підкреслив, що ізраїльська ППО намагатиметься перехопити іранські цілі якомога раніше.

Водночас іранський Корпус вартових ісламської революції оголосив про запуск по Ізраїлю "десятків безпілотників і ракет", написало агентство IRNA.

Про те, що Іран запустив по Ізраїлю щонайменше три хвилі ударних БПЛА, проінформувало The Times of Israel.