Ізраїль розбомбив у Сирії завод зі збирання іранських дронів – правозахисники

Удар по заводу стався 21 жовтня у районі військового аеропорту "Дімас" (ілюстративне фото)
Фото: depositphotos.com

Ізраїль завдав ракетних ударів по території Сирії, внаслідок чого було знищено завод зі збирання іранських безпілотників-камікадзе. Про це написав Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини (SOHR).

За даними джерел SOHR, удар стався 21 жовтня у районі військового аеропорту "Дімас" у західній частині провінції Дамаск.

Спостерігачі повідомили, що останнім часом цей військовий аеропорт повністю контролювали іранці та підтримувані ними бойовики, зокрема й члени "Хезболли".

У січні 2022 року туди прибули партії зброї, боєприпасів і компонентів для збирання дронів, пише SOHR. Також зазначають, що члени "Хезболли" проводили бурові роботи навколо аеропорту для зберігання отриманої від Ірану зброї.

Джерела центру також повідомили, що там бачили членів Корпусу вартових ісламської революції та експертів "Хезболли", які проходили навчання в Ірані.

Контекст:

Іранські дрони останнім часом активно застосовує Росія в Україні. Зокрема, ідеться про дрони-камікадзе Shahed-136 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6. Британська розвідка стверджує, що окупанти використовують іранські дрони-камікадзе в Україні щонайменше із серпня. Росіяни перефарбували БПЛА у свої кольори і назвали "Герань-2".

Президент України Володимир Зеленський 11 жовтня повідомив, що, за даними української розвідки, Росія замовила в Ірану понад 2400 дронів-камікадзе. 19 жовтня він розповів, що українські військові збили 233 дрони Shahed-136.

МЗС України звинуватило Іран у співучасті у злочині агресії РФ проти України через постачання Тегераном зброї Росії. Глава МЗС України Дмитро Кулеба 18 жовтня запропонував розірвати дипломатичні відносини з Іраном. Він заявив, що Україна готова надати докази щодо застосування іранських БПЛА.

У МВС наголошували – українські захисники "приземляли" цілі комплекси цих БПЛА, і там чітко видно і зрозуміло, "звідки вони та які там комплектуючі". Підтверджують використання Росією іранських дронів і в НАТО.

Водночас Іран заперечує постачання дронів російській армії і висунув вимогу до України надати документальні підтвердження, що РФ застосовує іранські дрони на війні.

За участь в агресії РФ проти України ЄС та Великобританія 20 жовтня ввели санкції проти Ірану.