Ізраїль відклав удар у відповідь по Ірану – ЗМІ

Атаку відклали через витік секретних американських документів
Фото: depositphotos.com

Ізраїль відклав удар по Ірану у відповідь на масштабний ракетний обстріл 1 жовтня через витік потенційно секретної інформації з Пентагону. Про це 24 жовтня повідомила The Times із посиланням на джерела.

В інформації була оцінка планів імовірного удару ЦАХАЛ на основі супутникових знімків та інших розвідувальних даних. Відповідний документ оприлюднили у проіранському Telegram-каналі.

CNN зазначав, що документи, датовані 15-м і 16 жовтня, почали поширювати в мережі 18 жовтня. Вони мають гриф "цілком таємно" і маркування, яке вказує на те, що їх можуть бачити лише США та їхні союзники з "П'яти очей" – Австралія, Канада, Нова Зеландія й Великобританія

У матеріалі The Times зазначено, що Ізраїль стурбований тим, що інформація може допомогти Ірану, тому саме через витік американських документів відклав відповідь на масовану іранську атаку.

Джерело газети в розвідці зазначило, що відплата все-таки буде, однак забере більше часу, ніж передбачали.

Контекст:

Увечері 1 жовтня Іран атакував Ізраїль понад 180 ракетами, повідомили в Армії оборони Ізраїлю. Іран стверджує, що, зокрема, влучив у три ізраїльські військові бази поблизу Тель-Авіва.

Одна з ракет, яку випустив Іран, імовірно, впала менше ніж за 1 км від штаб-квартири розвідувальної служби Ізраїлю "Моссад" на околиці Тель-Авіва. Про це повідомив CNN.

У ЦАХАЛ заявили, що атака Ірану "матиме наслідки", а також про те, що багато іранських ракет перехопили, але є кілька влучань у центрі й у кількох районах на півдні країни.

Відповідь на масовану атаку Ірану буде "смертоносною, точною й особливо несподіваною", сказав 9 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант.