У США стався витік таємних даних про майбутню операцію Ізраїлю проти Ірану — CNN

У мережу потрапили дані про те, як Ізраїль збирається відповісти на атаки Ірану
Фото: EPA

США розслідують витік суворо засекречених американських розвідувальних даних про плани Ізраїлю щодо дій у відповідь проти Ірану. Про це 19 жовтня повідомляє CNN із посиланням на три джерела.

Витік інформації "викликає глибоке занепокоєння", заявив телеканалу невказаний американський посадовець.

Документи, датовані 15-м і 16 жовтня, почали поширювати в мережі 18 жовтня. Вони мають гриф "цілком таємно" і маркування, яка вказує на те, що їх можуть бачити лише США та їхні союзники з "П'яти очей" – Австралія, Канада, Нова Зеландія і Великобританія.

Вони описують підготовку, яку Ізраїль, імовірно, проводить для удару по Ірану. В одному з документів ідеться про те, що у плани входить переміщення Ізраїлем боєприпасів. В іншому документі описують навчання військово-повітряних сил Ізраїлю з використанням ракет класу "повітря – земля", котрі, як вважають, також є підготовкою до удару по Ірану.

Один із документів також передбачає те, що Ізраїль завжди відмовлявся підтверджувати публічно: що країна має ядерну зброю. У документі йдеться, що США не бачили жодних ознак того, що Ізраїль планує використати цю зброю проти Ірану.

За словами джерела CNN, слідство вивчає, хто мав доступ до ймовірного документа Пентагону. Будь-який такий витік автоматично спричинить розслідування ФБР спільно з Пентагоном і розвідувальними службами США.

Незрозуміло, як документи стали загальнодоступними, їх зламали чи злили навмисно. США вже перебувають у стані підвищеної готовності до іранських хакерських кампаній у зв'язку з майбутніми виборами президента, зазначають у публікації.

Контекст:

Увечері 1 жовтня Іран атакував Ізраїль понад 180 ракетами, повідомили в Армії оборони Ізраїлю. Іран стверджує, що, зокрема, влучив у три ізраїльські військові бази поблизу Тель-Авіва.

Одна з ракет, яку випустив Іран, імовірно, впала менше ніж за один кілометр від штаб-квартири розвідувальної служби Ізраїлю "Моссад" на околиці Тель-Авіва. Про це повідомив CNN.

У ЦАХАЛ заявили, що атака Ірану "матиме наслідки", а також про те, що багато іранських ракет перехопили, але є кілька влучань у центрі й у кількох районах на півдні країни.

Відповідь на масовану атаку Ірану буде "смертоносною, точною й особливо несподіваною", сказав 9 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант.