"Хезболла" заявила, що посилить війну з Ізраїлем після вбивства лідера ХАМАС

Іран і "Хезболла" зробили заяву після ліквідації Сінвара
Фото: EPA

Ліванське воєнізоване угруповання "Хезболла" заявило 18 жовтня, що переходить до нової, посиленої фази війни проти Ізраїлю. Про це повідомляє Reuters.

Водночас місія Ірану при ООН заявила, що після вбивства лідера ХАМАС Яхьї Сінвара "дух опору зміцнюватиметься".

Сам ХАМАС не дав коментарів, проте джерела в угрупованні заявили, що побачені ними ознаки вказують на загибель Сінвара.

Західні лідери вважають, що смерть Сінвара дає змогу покласти край конфлікту. Держсекретар США Ентоні Блінкен поговорив телефоном із лідерами Саудівської Аравії й Катару з метою покласти край конфлікту на Близькому Сході. Однак прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що війна триватиме доти, доки не повернуть заручників, яких захопили бойовики ХАМАС.

Попри сподівання Заходу на припинення вогню, смерть Сінвара може призвести до загострення бойових дій на Близькому Сході, де зросла ймовірність масштабнішого конфлікту, пише Reuters.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. За даними ізраїльської влади, унаслідок атаки загинуло 1200 людей, переважно мирних жителів, і було взято в заручники 250 осіб. Це був найбільш смертоносний день для євреїв із часів Голокосту. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім наземну операцію в секторі Гази. Війна між Ізраїлем і ХАМАС триває понад рік.

ЗМІ зазначали, що Сінвар був одним з ідеологів нападу на Ізраїль. Для нього збройна боротьба залишалася єдиним способом створення палестинської держави.

NYT писала, що Сінвар готував напад на Ізраїль понад два роки й сподівався, що атака 7 жовтня призведе до "краху" Ізраїлю. За інформацією видання, спочатку ХАМАС планував напасти на Ізраїль восени 2022 року, але відстрочив проведення операції, намагаючись умовити Іран і ліванську "Хезболлу" взяти в ній участь.

Першим з офіційних осіб Ізраїлю підтвердив убивство лідера ХАМАС глава МЗС Ісраель Кац. Він висловив упевненість, що вбивство Сінвара "створює можливість" для звільнення ізраїльських заручників і для "звільнення Гази від контролю ХАМАС та Ірану".

У ЦАХАЛ повідомили, що Сінвара ліквідували ввечері 16 жовтня на півдні Гази. До цього він ховався серед цивільного населення й у тунелях ХАМАС. За інформацією The New York Times, після вбивства ізраїльтяни забрали тіло Сінвара.