Байден про ліквідацію лідера ХАМАС: Це добрий день для Ізраїлю, США й усього світу

Жоден терорист у світі не може уникнути правосуддя, хай скільки часу це забере, зазначив Байден
Фото: The White House / Flickr

Президент США Джо Байден заявив, що після ліквідації лідера ХАМАС Яхьї Сінвара палестинське терористичне угруповання "більше не здатне здійснити ще одне 7 жовтня". Заяву Байдена 17 жовтня опублікував Білий дім.

"Це добрий день для Ізраїлю, для Сполучених Штатів і для всього світу", – зазначив американський президент.

За словами Байдена, як лідер ХАМАС Сінвар "відповідалий за загибель тисяч ізраїльтян, палестинців, американців і громадян із понад 30 країн".

"Він був натхненником масових убивств, зґвалтувань і викрадень 7 жовтня. Саме за його наказом терористи ХАМАС вторглися в Ізраїль, щоб навмисно і з невимовною жорстокістю вбивати й розправлятися з мирними жителями, людьми, які пережили Голокост, дітьми на очах у батьків і батьками на очах у дітей", – наголосив президент США.

Байден розповів, що ЦАХАЛ діставав допомогу від розвідки США для пошуку лідерів ХАМАС.

"Сьогоднішній день вкотре доводить, що жоден терорист у світі не може уникнути правосуддя, хай скільки часу це забере", – зазначив глава Білого дому.

Він наголосив, що з ліквідацією Сінвара з'явилася можливість для майбутнього в Газі без влади ХАМАС і для "політичного врегулювання, яке забезпечить найкраще майбутнє як для ізраїльтян, так і для палестинців".

"Сінвар був непереборною перешкодою для досягнення всіх цих цілей. Цієї перешкоди більше немає. Але перед нами ще багато роботи", – резюмував Байден.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. За даними ізраїльської влади, унаслідок атаки загинуло 1200 людей, переважно мирних жителів, і було взято в заручники 250 осіб. Це був найбільш смертоносний день для євреїв із часів Голокосту. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім наземну операцію в секторі Гази. Війна між Ізраїлем та ХАМАС триває понад рік.

ЗМІ зазначали, що Сінвар був одним з ідеологів нападу на Ізраїль. Для нього збройна боротьба залишалася єдиним способом створення палестинської держави.

NYT писала, що Сінвар готував напад на Ізраїль понад два роки і сподівався, що атака 7 жовтня призведе до "краху" Ізраїлю. За інформацією видання, спочатку ХАМАС планував напасти на Ізраїль восени 2022 року, але відтермінував проведення операції, намагаючись умовити Іран і ліванську "Хезболлу" взяти в ній участь.

Першим з офіційних осіб Ізраїлю підтвердив вбивство лідера ХАМАС глава МЗС Ісраель Кац. Він висловив упевненість, що вбивство Сінвара "створює можливість" для звільнення ізраїльських заручників і для "звільнення Гази від контролю ХАМАС та Ірану".

У ЦАХАЛ повідомили, що Сінвара ліквідували ввечері 16 жовтня на півдні Гази. До цього він переховувався серед цивільного населення і в тунелях ХАМАС. За інформацією The New York Times, після вбивства ізраїльтяни забрали тіло Сінвара.