NYT розповіла, як ЦАХАЛ вдалося виявити Сінвара. В останні хвилини він відбивався від дрона палицею. Відео

Військові ЦАХАЛ ліквідували Сінвара 16 жовтня на півдні Гази
Фото: צבא ההגנה לישראל / Х

Підрозділ ізраїльських військових зіткнувся з лідером терористичного палестинського угруповання ХАМАС Яхьєю Сінваром під час операції в південній частині сектору Гази. Про це 17 жовтня написала The New York Times із посиланням на джерела.

Зазначають, що спецслужби Ізраїлю за підтримки США понад рік збирали масу розвідувальної інформації у пошуках Сінвара, який був архітектором нападу ХАМАС торік 7 жовтня.

Ізраїльські співрозмовники ЗМІ розповіли, що 16 жовтня військові ЦАХАЛ під час патрулювання південної частини території Гази натрапили на невелику групу бойовиків. За підтримки безпілотників вони почали перестрілку, унаслідок якої було вбито трьох бойовиків ХАМАС.

Під час бою частину будівлі, в якій ховалися бойовики, було зруйновано. Коли ізраїльські військові почали обшукувати її, вони помітили, що один із ліквідованих терористів був дуже схожим на Сінвара.

Військові ЦАХАЛ спочатку вирішили, що його тіло було замінованим.

На фотографіях, які пізніше поширили в мережі, зображено тіло чоловіка, котрий за рисами обличчя був дуже схожим на Сінвара. У нього було кілька тяжких ран, зокрема на голові й нозі.

Поруч з убитими бойовиками виявили гроші та зброю.

За словами одного з ізраїльських чиновників, військовослужбовці також побоювалися, що в цьому районі можуть перебувати заручники, але жодного з них не виявили разом із бойовиками.

Увечері, завершивши процес упізнання, Ізраїль оголосив, що Сінвар мертвий.

ЦАХАЛ оприлюднив у Facebook зняте з дрона відео, як стверджують, останніх хвилин життя Сінвара. На ньому поранений лідер бойовиків ХАМАС у напівзруйнованому будинку намагається захиститися від ізраїльського безпілотника за допомогою предмета, схожого на палицю.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, вбили сотні мирних жителів і захопили заручників. За даними ізраїльської влади, внаслідок атаки загинуло 1200 людей, переважно мирних жителів, в заручники взяли 250 осіб. Це був найсмертоносніший день для євреїв із часів Голокосту. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім наземну операцію в секторі Гази. Війна між Ізраїлем і ХАМАС триває понад рік.

ЗМІ зазначали, що Сінвар був одним з ідеологів нападу на Ізраїль. Для нього збройна боротьба залишалася єдиним способом створення палестинської держави.

NYT писала, що Сінвар готував напад на Ізраїль понад два роки й сподівався, що атака 7 жовтня призведе до "краху" Ізраїлю. За інформацією видання, спочатку ХАМАС планував напасти на Ізраїль восени 2022 року, але відтермінував проведення операції, намагаючись умовити Іран і ліванську "Хезболлу" взяти в ній участь.

Першим з офіційних осіб Ізраїлю підтвердив вбивство лідера ХАМАС глава МЗС Ісраель Кац. Він висловив упевненість, що вбивство Сінвара "створює можливість" для звільнення ізраїльських заручників і для "звільнення Гази від контролю ХАМАС та Ірану".

У ЦАХАЛ повідомили, що Сінвара ліквідували ввечері 16 жовтня на півдні Гази. До цього він ховався серед цивільного населення й переховувався в тунелях ХАМАС. За інформацією The New York Times, після вбивства ізраїльтяни забрали тіло Сінвара.