ЦАХАЛ перевіряє ймовірність ліквідації лідера ХАМАС у Газі. ЗМІ пишуть, що його тіло везуть у лабораторію

ЗМІ повідомили, що Сінвара могли вбити ізраїльські військові під час перестрілки на півдні Гази
Фото: EPA

Армія оборони Ізраїлю ліквідувала в секторі Гази трьох терористів, одним із них може бути лідер палестинського угруповання ХАМАС Яхья Сінвар. Про це 17 жовтня повідомляють в Х ЦАХАЛ.

Зазначають, що ЦАХАЛ і ШАБАК (ізраїльська спецслужба) розслідують імовірність того, що одним із терористів був Сінвар. Поки підтвердити їхні особи неможливо, додали в Армії оборони Ізраїлю.

The New York Times із посиланням на чотирьох ізраїльських посадовців написала, що тіло вбитого в секторі Гази доправляють у лабораторію в Ізраїлі, щоб оцінити, чи збігається його ДНК з наявними ДНК Сінвара (він багато років перебував в ізраїльських в'язницях).

За словами трьох чиновників, бойовика було вбито 16 жовтня під час перестрілки на півдні Гази з ізраїльськими солдатами.

Джерело підтвердило Sky News Arabia, що Сінвара було вбито в Рафаху.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім наземну операцію в секторі Гази.

NYT писала, що Сінвар готував напад на Ізраїль більш ніж два роки і сподівався, що атака 7 жовтня призведе до "краху" Ізраїльської держави. За інформацією видання, спочатку ХАМАС планував напасти на Ізраїль восени 2022 року, але відтермінував проведення операції, намагаючись умовити Іран і ліванську "Хезболлу" взяти в ній участь.