Ізраїль завдав авіаудару по Бейруту. Ціллю був топкомандир "Хезболли", він загинув

Унаслідок удару, за даними МОЗ Лівану, загинуло вісім людей, десятки дістали поранення
Фото: EPA

Удень 20 вересня Ізраїль завдав авіаудару на півдні столиці Лівану Бейрута, загинуло вісім людей, 59 дістали поранення, повідомив ліванський телеканал LBCI з посиланням на дані МОЗ.

Восьмеро постраждалих перебувають у критичному стані.

Удару завдали по південній околиці Бейрута, Дахії, яку вважають оплотом воєнізованого угруповання "Хезболла", уточнив Al Jazeera.

За даними NNA, в одну з будівель влучило чотири ракети. Ізраїль використав для завдання удару винищувач F-35, повідомило NNA. The Times of Israel уточнило, що це лише втретє від початку війни на Близькому Сході, яка розпочалася рік тому, Ізраїль завдає авіаудару по Бейруту.

Управління цивільного захисту Лівану закликало громадян покинути район удару, там триває розбирання завалів і пошук зниклих безвісти. Ліванські ЗМІ опублікували фото й відео, які зробили одразу після атаки.

В Армії оборони Ізраїлю назвали удар цілеспрямованим. Reuters та Al Arabiya повідомили, що внаслідок удару загинув топкомандир "Хезболли" Ібрагім Акіл. За інформацією джерел, удару було завдано по місцю наради Акіла із членами елітного підрозділу угруповання "Радван".

Акіл з 2019 року був у списку "особливо небезпечних міжнародних терористів", який веде Держдеп США. За інформацію про нього США пропонували $7 млн. США покладають на Акіла відповідальність за вибухи в посольстві США й казармах морської піхоти США в Бейруті 1983 року, коли загинуло понад 300 людей.

Точна дата народження Акіла невідома (імовірно, він народився у проміжку між 1958-м і 1962 роком).

Інформація про розшук Акіла із сайта програми Держдепу США Rewards for Justice Program
Інфографіка: rewardsforjustice.net

Ізраїльське видання Haaretz повідомило, що, за деякими даними, Акіла було поранено внаслідок масового вибуху пейджерів "Хезболли" цього тижня, він покинув лікарню сьогодні вранці.

Після атаки з боку Лівану по півночі Ізраїлю випустили приблизно 20 ракет, повідомило The Times of Israel. Частину перехопила система ППО. Загалом за сьогодні, за даними ізраїльської сторони, "Хезболла" випустила по півночі Ізраїлю приблизно 170 ракет.

Ліванський експерт, директор організації Levant Institute for Strategic Affairs Самі Надер у коментарі Al Jazeera висловив думку, що сьогоднішній удар по Бейруту може призвести до повномасштабної війни Ізраїлю й Лівану. Журналісти Reuters теж вважають, що удар "різко загострив" конфлікт між Ізраїлем і "Хезболлою", який триває вже рік.

Контекст:

Ізраїль і Ліван протягом останнього року регулярно обмінюються ударами по території один одного.

Цього тижня ситуація різко загострилася. У Лівані стався масовий вибух пристроїв зв'язку (пейджерів і рацій), якими користувалися бойовики "Хезболли". За даними ЗМІ, за атакою стояв Ізраїль, хоча офіційно він поки не взяв на себе відповідальності за інциденти. Унаслідок цих атак, за даними МОЗ, загинуло 37 осіб, 2931 дістала поранення.

18 вересня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив про "нову фазу війни" й перекидання військ на кордон з Ліваном. "Хезболла", зі свого боку, пообіцяла відповісти на атаки. Голова виконавчої ради "Хезболли" Хашем Сафієддін заявив, що "розплата неминуча", і пригрозив Ізраїлю "особливим покаранням".