Ізраїль завдав ударів по Бейруту. Ціллю міг бути наступник лідера "Хезболли"

Ізраїльські посадовці заявили, що ЦАХАЛ завдав ударів по підземному бункеру з керівництвом "Хезболли"
Фото: EPA

Приблизно опівночі з 3-го на 4 жовтня Ізраїль завдав понад 10 авіаударів по південному передмістю Бейрута Дахіє, яке вважають оплотом бойовиків "Хезболли". Про це пише Reuters.

Вибухи пролунали, зокрема, неподалік Міжнародного аеропорту "Бейрут", який межує з Дахіє.

Міністр транспорту Лівану Алі Хаміє повідомив, що удару завдали по ліванській території неподалік прикордонного переходу, унаслідок чого утворилася вирва завширшки чотири метри. Представник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) у четвер звинуватив підтримуване Іраном ліванське збройне угруповання "Хезболла" у використанні переходу, через який мирні жителі намагаються виїхати від обстрілів, для перекидання військової техніки в Ліван.

У військових є інформація, яка дає змогу припустити, що лідери "Хезболли" зустрічалися в бункері в Дахіє, як називають передмістя на південь від Бейрута, пише The New York Times із посиланням на ізраїльські джерела. За їхніми словами, ціллю удару був Хашем Сафіаддін – кузен убитого минулого тижня лідера "Хезболли" Хасана Насралли.

Очевидці повідомили, що удари були значно масштабнішими за ті, унаслідок яких загинув Насралла, але їхні наслідки поки невідомі, зазначає Axios.

Контекст:

Увечері 30 вересня армія Ізраїлю розпочала наземну операцію проти "Хезболли" в Лівані. За даними джерел ЗМІ, ізраїльські танки увійшли у Рмейш на півдні Лівану. Перед цим ізраїльські війська відкрили масований артилерійський вогонь по прикордонному селу Ваззані, поблизу Гаджара.

1 жовтня ЦАХАЛ офіційно оголосив про початок наземної операції в Лівані. "Армія оборони Ізраїлю почала кілька годин тому на півдні Лівану в низці  сіл поблизу кордону цілеспрямовану й обмежену наземну операцію проти терористичних цілей та інфраструктури терористичної організації "Хезболла", що становлять безпосередню й реальну загрозу ізраїльським поселенням на північному кордоні", – ідеться в повідомленні в Telegram.

Уночі міністри оборони США й Ізраїлю Ллойд Остін та Йоав Галант провели переговори про захід ЦАХАЛ у Ліван. Глава Пентагону заявив, що США підтримують "право Ізраїлю на самооборону". Операція передбачає "демонтаж інфраструктури нападу" вздовж кордону, щоб ліванська "Хезболла" не змогла вчинити напади на північні райони Ізраїлю за зразком 7 жовтня, написав Остін в Х.