Ізраїль зірвав іранську змову з метою вбивства військово-політичного керівництва країни

Галанта й Нетаньяху готувалися вбити, стверджує ШАБАК
Фото: ЕРА

Ізраїльська загальна служба безпеки (ШАБАК) запобігла замаху на свого директора Ронена Бара, а також прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху й міністра оборони Йоава Галанта. Про це 19 вересня пише Jerusalem Post.

Для підготовки майбутніх убивств використовували ізраїльського бізнесмена Моті Мкмана, який тривалий час жив у Туреччині. За даними ШАБАК, він попросив $1 млн авансу за згоду брати участь в операції й протягом останніх місяців кілька разів їздив в Іран для зустрічі з представниками іранських спецслужб та опрацювання плану замахів.

Ізраїльська розвідка вважає, що Мкман знімав відео на деяких об'єктах для збору розвідданих і передавав повідомлення з Тегерану іранським агентам в Ізраїлі. Також іранці цікавилися в бізнесмена, чи зможе він завербувати американців і росіян для вбивства іранських діячів, які виступають проти режиму аятол і проживають у Європі та США.

20 вересня Мкмана оголосили обвинувачення, його затримано. Jerusalem Post зазначає, що ШАБАК не надала жодних даних про те, що ізраїльський бізнесмен "досяг значних успіхів у терористичній діяльності". У спецслужбі наголосили, що "будь-який зв'язок із вороже налаштованими іранцями, тим паче на території Ірану під час війни, розглядають як дуже серйозний злочин у сфері безпеки".

Контекст:

Відносини між Ізраїлем та Іраном змінилися після іранської революції 1979 року, унаслідок якої було створено Ісламську Республіку під керівництвом аятоли Хомейні.

Ця зміна режиму призвела до розриву дипломатичних відносин між Іраном та Ізраїлем, у Тегерані виступили на підтримку мусульман у Палестині й засудили Ізраїль "як імперіалістичний витвір США", повідомив Euronews.

Ворожнеча між Іраном та Ізраїлем загострилася після нападу ісламістів ХАМАС на Ізраїль у жовтні 2023 року, і протягом останніх місяців обидві сторони здійснювали прямі або непрямі напади одна на одну, пише ВВС.