Якщо Путін фізично піде з влади, його цифрова версія зможе керувати Росією скільки завгодно – Бєлковський

Бєлковський вважає, що Путін (на фото) має "страшніший вигляд, ніж насправді"
Фото: ЕРА
Фізичну присутність при владі у РФ президента Володимира Путіна можна приховати. Таку думку російський політолог Станіслав Бєлковський висловив 5 червня в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".

"Коли Путін піде, віртуальний Путін або електронний, цифровий Путін прийде на зміну аналоговому й залишатиметься з нами ще невизначено довго. До речі, узагалі в межах доктрини розвитку штучного інтелекту в Росії це дуже продуктивна ідея", – сказав він.

Розвиваючи тему, політолог зазначив, що Путін за змістом свого правління є "великим і жахливим" і має "набагато страшніший вигляд (особливо для зовнішнього світу), ніж є насправді".

"Усі давно чекають від нього на масові репресії й ГУЛАГ усередині країни, ядерну війну на зовнішній, міжнародній арені. Нічого цього не відбудеться і не відбувається. Репресії в нас точкові, ГУЛАГ теж в окремих ланках й елементах, але не загалом. Навіть відбувається якась гуманізація пенітенціарної системи і скорочення кількості ув'язнених. Ядерної війни теж не буває, а буває гібридна війна, яка триває з 2014 року, її зводять загалом до системи спецоперацій, здебільшого в інтернеті", – пояснив Бєлковський.

За його словами, "страх, який сіє Путін, жах, який він наводить на світ, – це найважливіший російський національний актив".

"У підсумку під впливом цього жаху багато хто ухвалює рішення, вигідні Кремлю, Путіну і тим самим – РФ, або не ухвалює рішень, Кремлю радикально невигідних. Тому це дуже серйозно. Тому якщо Володимир Володимирович Путін може коли-небудь фізично піти з влади, [...] то його цифрова версія в найрізноманітніших варіаціях – із рогами, хвостом, якісь промовисті страшні речі, – може існувати ще як завгодно довго і керувати Російською Федерацією. У цьому сенсі нічого особливого не зміниться. Особливо якщо ніхто достеменно не знатиме, існує ще Путін фізично чи ні", – сказав політолог.

Він вважає, що приховати це можна.

"Усілякі системи підтримки конфіденційності і правильної інформації, налагоджені Володимиром Володимировичем Путіним майже ідеально за 20 із гаком років його перебування при владі", – підкреслив Бєлковський.

Контекст:

Путіна обрали на пост президента РФ у 2000 році. Після двох строків, у 2008 році, він перейшов на посаду глави уряду РФ, а президентом став Дмитро Медведєв. У 2012 році Путіна знову обрали главою держави, також він виграв президентські вибори 2018 року.